Disney-CEO ziet komst van Marvelseries als grootste reden tegenvallende cijfers aan box-office

De laatste jaren gaat het hard voor Marvel Studios. Het bedrijf releaset niet langer één tot twee projecten per jaar, maar wel vier tot vijf. Dat komt onder andere door de komst van Disney+ en alle bijkomende Marvelseries. Die hoeveelheid content is volgens Bob Iger, CEO van Disney, ook de reden waarom sommige projecten het zo slecht doen in de bioscoop.

Een tijdje geleden heeft Marvelbaas Kevin Feige opnieuw nieuwe projecten binnen het Marvel Cinematic Universe (MCU) bekendgemaakt. Daarbij konden fans zien dat de projecten tot ongeveer 2026 ondertussen al volledig zijn uitgedacht. Bij die projecten zitten heel wat films, waaronder twee nieuwe Avengers-films, maar ook opnieuw series. Die series zouden volgens CEO Bob Iger wel eens het overzicht voor de fans kunnen bemoeilijken, waardoor het MCU minder aantrekkelijk wordt.

Marvelseries

Door de komst van Disney+ begon ook Marvel Studios zich op dat platform verder te ontwikkelen. De eerste reeks was WandaVision, dat in 2021 een enorm succes werd. Daarna volgden nog onder andere Falcon and the Winter SoldierLoki en Hawkeye. Ook die reeksen waren een succes.

Maar later kwam Marvel ook met onder andere What If?Ms. MarvelMoon Knight, She-Hulk en nu Secret Invasion. Die reeksen lijken minder aan te slaan en kunnen ook bij critici op minder goede scores rekenen. Daarnaast is het duidelijk zichtbaar dat ook de Marvelfilms in de bioscoop het minder doen aan de box-office. Daar zou de enorme hoeveelheid reeksen voor iets tussen kunnen zitten.

“Focus kwijt”

Naast de hoeveelheid reeksen de voorbije jaren, bracht Marvel Studios natuurlijk ook films uit. Na het succes van Spider-Man: No Way Home in 2021, hoopte de studio op enkele nieuwe successen. Maar die bleven uit. Doctor Strange and the Multiverse of Madness en Thor: Love and Thunder uit 2022 konden niet aan hun verwachtingen voldoen, Black Panther: Wakanda Forever werd niet de hype die Marvel ervan verwachtte en begin 2023 sloeg Ant-Man and the Wasp: Quantumania de bal zelfs volledig mis.

De reden voor die tegenslagen ligt volgens CEO Bob Iger bij de hoeveelheid content die op Marvelfans wordt losgelaten. “Ze hebben niet alleen de output van films vermeerderd, ze zijn ook tv-series beginnen maken. Dat heeft ervoor gezorgd dat de focus en de aandacht is afgenomen”, vertelde Iger in een interview met CNBC. “Dat is de grootste reden van dit alles.” Of zijn opinie invloed zal hebben op de releases, valt af te wachten.

Meer
Lees meer...