Disney komt met eerste film voor volwassenen in vijf jaar

Disney brengt ook films voor volwassenen uit
Disney

Disney is een bedrijf dat mikt op kinderen: toch? Dat zou je denken, maar na een reeks samensmeltingen met andere bedrijven, komt het huis van de muis nu ook met een film voor volwassenen: Stuber. Die komt uit de stal van Fox en ’t is de eerste 17+ film in vijf jaar tijd.

Disney associeer je met Disneyland, Beauty and the Beast, de nieuwe Aladdin of de spliksplinternieuwe The Lion King. Maar in al die jaren is Disney serieus gegroeid: het bedrijf nam onder ander Fox over en dat zorgt voor een upgrade in de catalogus.

In het beste geval zijn Disneyfilms PG: zo’n beetje het Amerikaanse equivalent van 12+. De Pirates of the Carribean-franchise, bijvoorbeeld. Maar een beetje gezwaai met zwaarden, geesten, een naakte borst en een occasioneel kanonschot zijn niet voldoende om een film 17+ te maken. Toch komt er binnenkort zo eentje uit: Stuber.

Stuber

Disney en Fox sloten de deal begin 2019. In dat contract staat vermeld dat Disney nog alle films die af waren, of in productie, zou afwerken en uitbrengen. Dat is ook het geval met Stuber, een film met onder andere Dave Bautista. ’t Is een buddycomedy waarin een Uber-chauffeur en een flik een zaak proberen oplossen. Geen politieagenten zonder wat seksuele referenties en dat wil in de VS al snel zeggen dat er een ‘enkel volwassenen’-bordje aan de cinemadeuren komt te hangen.

Vijf jaar geleden bracht Disney ook al The Fifth Estate, met onder andere Benedict Cumberbatch uit. Die viel onder de licentie van productiehuis Touchstone en is wel echt eentje waar je je kleuter niet mee naartoe wil nemen. Een hele reeks Touchstone-producties zijn trouwens geen typische Disneykost: ook Apocalypto en Gangs of New York kwamen uit onder dat label.

Wat met Kingsmen en X-Men?

Maar Stuber is niet de enige film die nog in productie is: ook Ford v Ferrari, Ad Astra, Jojo Rabbit en Lucy in the Sky zouden potentieel een KNT-label kunnen krijgen. Dat wil zeggen dat Disney de komende twee jaar nog zeker één film voor volwassenen uitbrengt.

Voor wie vast vertrouwt in het Disneylabel is er wel goed nieuws: de verwachte KNT-films worden nog onder de oude productienamen ondergebracht. Toch zijn er nog wat twijfels over enkele andere succesvolle franchises, zoals X-Men, Kingsmen en Deadpool: die moeten nog grotendeels gecreëerd worden. Of Disney de inhoud of het label aanpast, dat ontdekken we in de komende jaren.

Gesponsorde artikelen