Disney koopt Fox maar iemand anders deed een hoger bod

Disney koopt Fox maar iemand anders deed een hoger bod

Filmstudio 20th Century Fox is overgenomen door Disney, maar nu blijkt dat de Amerikaanse televisiemaatschappij Comcast nog een hoger bod op tafel gelegd had. Er zijn twee belangrijke redenen waarom Fox toch liever met Disney in zee ging.

Er waren vorig jaar heel wat kandidaten om de gigantische filmstudio 20th Century Fox op te kopen, maar enkel Disney en Comcast werden écht serieus genomen. Disney leek in de onderhandelingen en bij het opbieden haantje de voorste te zijn, althans voor de buitenwereld. Toen Comcast uiteindelijk uit de race stapte, werd de deal tussen Disney en Fox in december gesloten.

16 procent hoger

De overeenkomst is dus rond, maar er moeten nog heel wat details uitgewerkt worden, onder andere met de overheidsinstellingen. Disney zal wellicht pas helemaal de touwtjes van 20th Century Fox in handen hebben in 2019. Ze kunnen dus nog niet meteen hun eigen X-Men en Fantastic Fourfilms maken. Het is dus nog niet 100 procent zeker dat de deal zal doorgaan en daar hielden ze bij Fox rekening mee toen ze met Disney in zee gingen.

Uit nieuwe informatie van The New York Times blijkt nu dat het bod van Comcast zo’n 16 procent hoger was dan dat van Disney. Die leggen 52,4 miljard dollar neer. Het bod van Comcast was dus zo’n 60 miljard dollar. Zo bood Disney 29,54 dollar per aandeel en Comcast 34,41 dollar per aandeel.

EPA

Twee redenen

Het zou voor Fox riskanter geweest zijn om een deal te sluiten met Comcast. Daar zijn twee belangrijke redenen voor.

Zo weigerden ze bij Comcast om een breakup fee te betalen. Dat is een soort boete als een deal niet doorgaat. Een deal op dat hoge niveau brengt heel wat papierwerk en bureaucratische omzwervingen met zich mee. Fox wou zichzelf dus beschermen voor het geval dat de overeenkomst zou afknappen. Disney stemde daarentegen in met een breakup fee van 2,5 miljard dollar.

EPA

Disney als ervaren rot

De tweede reden is dat ze bij Fox gewoon meer fan zijn van Disney. Hun samensmelting wordt gezien als “een betere strategische keuze” die onder andere minder problemen zou veroorzaken op het bureaucratische niveau.

Disney-CEO Bob Iger en Walt Disney Studios-directeur Alan Horn hebben al aangetoond dat ze over de mogelijkheid beschikken om nieuwe studio’s, vestigingen en IP-adressen voor 20th Century Fox te voorzien. Het duo speelde dat eerder al klaar bij de overname van Lucasfilm in 2012 en die van Marvel Studios in 2009.

Er doen geruchten de ronde dat Comcast een nieuw bod zou doen, maar dat zou voor hen weleens op een flater kunnen uitdraaien nu Fox en Disney de details van hun deal al aan het regelen zijn.

EPA

Gesponsorde artikelen