Disney pleegt coup die enorme impact zal hebben op entertainmentwereld

Disney pleegt coup die enorme impact zal hebben op entertainmentwereld

Disney koopt voor 52,4 miljard dollar grote delen van Fox en dat is een deal die grote gevolgen gaat hebben voor de entertainmentwereld. Disney krijgt het filmbedrijf van Fox, Amerikaanse sportzenders en betaalkanalen én de intellectuele eigendom van onder meer The Simpsons, maar ook een heel gamma superhelden. En het krijgt zo ineens ook immens veel films en series voor de concurrent van Netflix die het gaat opstarten.

Onder meer Avatar, Titanic, X-Men, Deadpool, The Simpsons, Kung Fu Panda, Family Guy, Fantastic Four, Planet of the Apes, How I Met Your Mother, Futurama en The X-Files komen door de deal in de stal van Disney terecht. Disney heeft al de rechten op grote filmreeksen zoals Star Wars, Spiderman en Pirates of the Caribbean.

Hulu

Ook niet onbelangrijk is dat Disney streamingdienst Hulu in handen krijgt, en dat in combinatie met de enorme toevoeging van films en series, gaat de concurrent die het wil opzetten voor Netflix meteen een pak aantrekkelijker maken. Het bedrijf biedt nu films aan via Netflix en Amazon Prime, maar wil een eigen dienst. In 2019 moet die klaar zijn.

Superhelden

De overname van Fox biedt ook mogelijkheden voor de makers van superheldenfilms rondom X-Men, Fantastic Four en Avengers. De twee universums kunnen worden gecombineerd waardoor superhelden zodat je in de toekomst Wolverine, The Thing en Thor in één film kunnen. Eerder was dat vanwege rechtenverdelingen niet mogelijk.

Schulden

Als onderdeel van de overeenkomst stoot 21st Century Fox wel een aantal onderdelen af. Zo worden Fox Broadcasting en televisiestations Fox news en Fox Business aan de bestaande aandeelhouders van 21st Century Fox gegeven.

Verder krijgen aandeelhouders van 21st Century Fox als onderdeel van de overeenkomst 0,2745 aandelen in Disney voor elk aandeel 21st Century Fox. Ook neemt Disney ter waarde van 13,7 miljard dollar aan schulden over van Fox. Inclusief de schuld heeft de overeenkomst een waarde van 66,1 miljard dollar.

De overname van Fox biedt ook mogelijkheden voor de makers van superheldenfilms rondom X-Men, Fantastic Four en Avengers. De twee universums kunnen worden gecombineerd waardoor superhelden zodat je in de toekomst Wolverine, The Thing en Thor in één film kunnen.

Gesponsorde artikelen