Disneyland Orlando is blijkbaar dé favoriete plek om de as van je geliefden uit te strooien.

Disneyland Orlando is blijkbaar dé favoriete plek om de as van je geliefden uit te strooien.

Disneyland Orlando kampt met een vreemd probleem: mensen strooien er en masse de assen van overleden mensen uit. Het is geen verrassing dat mensen uitgestrooid willen worden in ‘the happiest place on earth’. Dat leek eerst een urban myth te zijn, maar Disneyland heeft intussen bevestigd dat het uitstrooien een terugkerend probleem is.

Waar wil jij uitgestrooid worden? Als je een echte Disney-fanaat bent, lijkt het huis van de muis je misschien wel een leuke, symbolische laatste rustplaats. Maar wees gewaarschuwd: je bent niet alleen. Blijkbaar zijn er jaarlijks tientallen tot honderden mensen wiens as door familie of vrienden wordt uitgestrooid in Disneyland Orlando.

Stofzuiger

Dat blijkt tenminste uit een artikel in The Wall Street Journal die de urban myth onderzocht. Zij spraken met voormalige medewerkers van Disneyland én vonden drie mensen die de daad bij het woord gevoegd hebben. Wat blijkt? Disneyland heeft zelfs een speciale code voor het fenomeen: dat komt een personeelslid van Disney met een speciale stofzuiger om de as op te vangen.

Waar worden de assen uitgestrooid? Blijkbaar zijn er wel wat populaire hotspots: bloembedden, struiken en grasvelden aan de poorten van het park kan je blijkbaar veel as vinden. Ook Pirates of The Carribean, de attractie, is behoorlijk populair. Maar dé populairste plek om as uit te strooien in Disneyland is The Haunted Mansion, het spookhuis zeg maar. Vrij logisch.

De ultieme Disneyland-gids voor wie 1 dag naar Disneyland vertrekt.

Populaire uitstrooiplekken?

Eén van de medewerkers van Disneyland zegt dat “Er in The Haunted Mansion zo veel as ligt dat het niet meer grappig is.” Zodra een clandestiene asverstrooiing wordt opgemerkt, komen de medewerkers in actie. De as wordt zonder veel ceremonie opnieuw opgestofzuigd en klanten die betrapt worden op het verstrooien van as, worden van het terrein geescorteerd. Want: het mag dus niet.

Toch is het niet zo moeilijk om as binnen te krijgen in Disneyland. We zouden afraden om een volledige urne mee te nemen, terreurcontroles weet je wel, maar een zakje ‘zand’ onderaan je rugzak, daar ga je geen problemen mee ondervinden. Wie een klein kokertje as meeneemt, zal wellicht niet betrapt worden.

15 redenen waarom wij (nog altijd) graag naar Disneyland gaan.

Illegaal

Nadien is het natuurlijk een kwestie van niet betrapt te worden tijdens het uitstrooien. Dat blijkt moeilijker dan verwacht: met de regelmaat van de klok vinden medewerkers mensen die verdachte, poederachtige substanties proberen uit te strooien.

19 redenen waarom we echt nog eens naar Disneyland willen.

De vraag is: zelfs als je er mee weg kan komen, wil je dan echt in Disneyland uitgestrooid worden? Want het lijkt misschien wel een leuk idee, nog een laatste rollercoasterrit voor je finaal de lucht in gaat. Maar is het ook zo’n prettig idee om uiteindelijk gewoon in de stofzuigerbak van een industriële stofzuiger terecht te komen?

Gesponsorde artikelen