Dit eet je best (niet) als je het vliegtuig opstapt

Op de luchthaven moeten we vaak nog eventjes wachten vooraleer we mogen opstappen. Wat doen we dan? Tijd vullen met eten uiteraard! Maar eigenlijk kan je enkele dingen beter laten liggen. Volgens enkele diëtisten in Travel + Leisure, een online reismagazine, kan je best het volgende al dan niet eten.

1. Snacks

Als je weet dat je veel goesting zal hebben in eten op de luchthaven, kan je best enkele snacks meenemen van thuis. Hierdoor ga je minder snel hangry worden en heb je ook iets om mee bezig te houden.

Sara Glanz, een diëtiste die gespecialiseerd is in reisadvies, vertelde aan het online magazine dat een maaltijd meenemen ervoor zorgt dat je geen ongezonde snacks koopt op de luchthaven. Door iets gezond mee te nemen, ga je niet rondlopen met een lastig gevoel of buikpijn. Denk bijvoorbeeld aan een mandarijn, een boterham, noten of gedroogd fruit. Daar zal je zeker niets verkeerd mee doen.

2. Fruit en groenten

Als je op de luchthaven honger hebt, moet je misschien op zoek gaan naar een supermarkt. Niet voor iets vettig natuurlijk, maar eerder voor wat fruit of groenten.

De extra vitamientjes en water krijg je dan ook binnen waardoor je ook meer energie zal krijgen. De kans dat je je slecht zal voelen tijdens een vlucht wordt kleiner.

Ben je een zoetekauw? Dan moet je niet grijpen naar snoepjes, maar eerder fruit zoals een clementine, peer, appel of blauwe bessen.

3. Yoghurt

Is het te vroeg voor een stevig ontbijt? Dan kan je ook wat yoghurt eten als je moet wachten. Wat yoghurt met een banaan zorgt ervoor dat je energie krijgt en je maag niet slecht reageert. “Idealiter zou het een yoghurt met vet zijn voor verzadiging en goede metabolisme”, zegt diëtist Sydney Greene.

Je moet blijkbaar wel kieskeurig zijn en niet eender welke yoghurt eten. In bepaalde potjes yoghurt zitten heel wat toegevoegde suikers en middelen en die calorieën kunnen wel optellen. Dus als je calorieën telt, moet je hier natuurlijk ook op letten.

4. Donkere chocolade

Snak je toch een beetje naar snoep? Dan moet je beter wegblijven van kleurrijke snoepjes. Als je echt zin hebt in iets zoet is een stuk chocolade net iets beter. En liefst van al donkere chocolade. “Donkere chocolade zit boordevol antioxidanten en hoewel het (nog) geen ‘gezondheidsvoedsel’ is, heeft zo’n stukje chocolade weinig calorieën en is het zeer bevredigend,” klinkt het.

Let wel op dat je niet te veel chocolade eet. Te veel kan je misschien wel misselijk maken.

5. Smoothies

Als je honger en dorst hebt, kan je best kiezen voor een smoothie. Zo’n sapje zorgt voor hydratatie en stilt je honger. Daarnaast ge je weer heel wat vitaminen binnenkrijgen, heb je meer energie en kan je je vlucht zeker aan!

Het beste dat je kan doen, is een versgeperst sapje kopen. Dan ben je zeker dat er geen suikers worden toegevoegd.

Op het vliegtuig

Als je eindelijk op je vliegtuig zit, krijg je natuurlijk ook altijd zin om iets te eten. Ook al lijkt alles heel lekker, toch moet je ook niet zomaar van alles bestellen.

6. Koolhydraten

Je kan beter geen brood, rijst of pasta eten op het vliegtuig. Deze moet je vooral vermijden op lange vluchten. Anders kan je sneller een opgeblazen gevoel krijgen en dat willen we liefst vermijden.

7. Water

Als je dorst hebt, kan je op een vliegtuig best altijd water of bepaalde theeën drinken. Hierdoor zal je maag niet lastig doen en blijft de vochtbalans normaal.

Vochtafdrijvende drankjes (zoals koffie) kunnen wel zorgen voor wat last. Ook drankjes met gassen kunnen je een slecht gevoel geven.

8. Hou je aan de timing

We begrijpen wel dat timing en uurverschil heel verwarrend kunnen zijn als je een vlucht hebt. Maar je moet toch rekening houden met de momenten waarop je normaal eet. Ook al is een dag wanneer je een vliegtuig moet nemen altijd een beetje chaotisch, moet je toch proberen te eten op een tijdstip dat je altijd eet.

Hou je aan je eigen timing en laat je niet beïnvloeden door het aanbod. Maak misschien ook een schema zodat je goed kan bijhouden wanneer je wat eet. Hierdoor neem je geen risico’s door te veel of zelfs te weinig te eten op één dag.

Meer
Lees meer...