Dit Europese land krijgt binnenkort wellicht nieuwe naam

Dit Europese land krijgt binnenkort wellicht nieuwe naam

Het is officieel: Macedonië krijgt binnenkort een nieuwe naam. Dat is Griekenland met z’n buurland overeengekomen. Al tientallen jaren hebben de twee ruzie over de naam van Macedonië. Als het parlement het voorstel goedkeurt, dan zullen we binnenkort Noord-Macedonië moeten zeggen.

De Griekse premier Alexis Tsipras noemde het “een moedige, historische en noodzakelijke stap” voor de burgers van beide landen. Sinds het uit elkaar vallen van Joegoslavië kennen we het land als FYROM, ofwel Former Yugoslavian Republic Of Macedonia. In Griekenland waren ze niet blij de keuze voor Macedonië, aangezien in het noorden van dat land ook een provincie ligt die Macedonië heet. De ruzie die daarop volgde heeft Macedonië weerhouden om lid te mogen worden van de EU en de NAVO.

Ondanks protesten heeft Tsipras de nieuwe naam nu met z’n Macedonische tegenhanger Zoran Zaev doorgedrukt. Op de grens tussen beide landen hebben ze vandaag de deal ondertekend. Natuurlijk moeten de parlementen hun goedkeuring nog geven, en in Macedonië volgt eerst nog een referendum.

EPA

Wat gebeurt er nu?

Tenzij nationalisten er nog een stokje voor steken, zal Macedonië officieel Severna Makedonija, ofwel de Noord-Macedonische Republiek heten. In ruil zal Griekenland zich niet langer verzetten tegen de toetreding van het land tot de EU en de NAVO.

Je hoeft niet meteen een nieuwe atlas te kopen, want er moet nog heel wat gebeuren. Zo zal Macedonië pas in september of oktober een referendum bij z’n bevolking houden. En ook het parlement moet dus eerst z’n goedkeuring geven. Als de burgers voor stemmen, dan moet de regering een grondwetswijziging doorvoeren.

De huidige president van Macedonië, Gjorge Ivanov, maakt de kwestie nog ingewikkelder. Hij weigert het akkoord te ondertekenen en heeft uiteraard de macht om z’n veto te stellen. Dan zal het parlement een tweede keer moeten stemmen. Bij een tweede goedkeuring is de president wettelijk verplicht om het voorstel te steunen. Daarna moeten ook de Grieken in hun parlement nog het licht op groen zetten vooraleer de Noord-Macedonische Republiek geboren is.

Gesponsorde artikelen