Dit fake lief beestje is de komende weken onze grootste vijand: dit kan je tegen steenmarters doen

Dit fake lief beestje is de komende weken onze grootste vijand: dit kan je tegen steenmarters doen

Steenmarters zien er misschien schattig uit, maar in sommige dorpen vormen ze echt een plaag. Ze knabbelen auto-onderdelen stuk, terroriseren kippenhokken en vreten alles wat los en vast staat. November belooft hun gloriemaand te worden. Wees dus zeker op je hoede als je buiten de stad woont. Maar kunnen we iets tegen deze rakkers beginnen? Newsmonkey vroeg het aan Natuurpunt.

Steenmarters zijn aan een opmars bezig. Er wordt verwacht dat ze de komende maand in het hele land veel overlast zullen veroorzaken. Zo schrijft de Franstalige krant L’Avenir dat de pechdienst VAB in september 52 procent meer oproepen gekregen heeft over steenmarters, die auto-onderdelen vernield hadden. In oktober ging het zelfs om een stijging van 82 procent en er wordt verwacht dat het in november alleen maar erger wordt.

Natuurpunt-woordvoerder Hendrik Moeremans bevestigt aan newsmonkey dat er steeds meer steenmarters zijn. “Ze zijn goed aangepast om in de omgeving van mensen te wonen, waar ze veel voedsel kunnen krijgen, maar zich ook kunnen verstoppen”, laat hij weten. “Je zal ze dus niet echt in het centrum van een stad aantreffen, maar al wel aan de rand van steden en net buiten de stadskern. Vooral kippenhokken en wagens zijn kwetsbaar. Het kerngebied van de dieren is rond het Leuvense in en Limburg, maar tegenwoordig komen ze in heel Vlaanderen voor.”

Dit kan je ertegen doen

Volgens Moeremans zijn steenmarters gefixeerd op de vloeistof die in leidingen van auto’s zit. Om hun territorium af te bakenen, knagen ze de auto-onderdelen stuk. “In Duitsland zitten ze al langer met het probleem en daar zijn motors en auto-onderdelen op de komst van de dieren voorbereid”, stelt Moeremans. “Er zijn twee belangrijke producten op de markt om steenmarters te bestrijden. Het eerste is een ultrasoon geluid dat de dieren afschrikt. Na een tijdje wennen steenmarters echter aan het geluid en gaan ze terug hun gang. Daarom is een toestel dat kleine elektrische stoten geeft, als een steenmarter dichtbij komt, effectiever. De ervaringen met die techniek zijn overwegend positief. Ook op zolders en in garages, waar de dieren zich vaak nestelen, kan dit product effectief zijn.”

Moeremans zegt nog dat Natuurpunt in samenwerking met de Vlaamse overheid de website Steenmarter.be opgericht heeft. Daarop vind je uitgebreide informatie over de steenmarter en wat je ertegen kan doen. Zo wordt erop gewezen dat het geen goede optie is om de dieren te vangen of te doden. Het is niet alleen illegaal, maar er kan dan ook snel een andere steenmarter in de plaats komen doordat ze overal waar ze lopen geursporen nalaten door de geurklieren in hun voetzolen. Andere producten, die aanbevolen worden om de steenmarter buiten te houden, zijn kippengaas, goed afgesloten nachthokken en vogelnestjes voor huisdieren. Uiteraard is het van belang om alle toegangen naar je huis, wagen, tuin, zolder of garage af te sluiten.

Geen wezels

Moeremans wijst er ook op dat steenmarters niet te verwarren zijn met wezels: “Ze lijken misschien op elkaar, maar wezels hebben een nogal verdoken levenswijze. Het is moeilijk om na te gaan waar ze zich schuilhouden en er worden tegenwoordig zelfs zoektochten naar georganiseerd. Ze staan op de rode lijst in Vlaanderen. Wetenschappers vermoeden sterk dat hun populatie aan het krimpen is.”

Gesponsorde artikelen