Dit filmpje legt uit waarom sommige mensen altijd (en anderen nooit) door muggen worden gebeten

Ben jij één van die mensen die altijd gestoken wordt door muggen? Overal is er wel iemand die ALTIJD door alle muggen aangevallen wordt. Maar hoe komt dat? Waarom je altijd of amper gestoken wordt door muggen, ligt niet aan karma of toeval maar kan door de wetenschap verklaard worden. Kijk maar eens naar dit leuke geanimeerde filmpje waarin wordt uitgelegd waarom sommige mensen vaker het slachtoffer worden van muggen dan anderen.

Iedereen heeft ooit wel eens een muggenbeet gehad, maar voor sommige mensen is het altijd prijs. En nu de zomer zijn kop komt opsteken, zullen we meer van deze verschrikkelijke insecten tegenkomen. In een video van het Amerikaanse New York Magazine op YouTube komen we te weten wat de beestjes aantrekt of juist afstoot. Maar jammer genoeg zijn het dingen waar we vaak niet echt aan kunnen doen.

CO2-uitstoot is niet alleen belangrijk bij auto’s

Youtube – New York Magazine

Iedere mens stoot CO2 uit wanneer hij uitademt, maar ook het lichaam stoot CO2 uit. En laat dat nu net zijn wat onze vliegende vriendjes zo leuk vinden. Vrouwelijke muggen (de muggen die steken) hebben zelfs special receptoren om CO2 op te vangen.

Mensen die meer CO2 uitstoten, krijgen dus ook vaker bezoek van deze kleine vliegende bloedzuigers. Ook mensen die wat zwaarder gebouwd zijn, net gesport hebben of hyperactief zijn, zijn vaak een doelwit omdat ze meer CO2 afgeven dan de gemiddelde mens. Een keertje langer in bed blijven liggen in plaats van te gaan joggen heeft dus meer dan één voordeel.

Zoet bloed bestaat (in zekere zin) toch

Youtube – New York Magazine

“Je hebt gewoon lekker bloed.” Hoe vaak heb je dat wel niet gehoord? Er werd wel steeds gezegd dat dat niet meer dan een fabeltje is, maar onderzoek toont aan dat muggen toch duidelijk een voorkeur hebben. Ze landen liever op een lichaam met type O-bloed dan op mensen met bijvoorbeeld type A. Waarom ze die ene soort liever hebben, weten we niet maar misschien is het idee van “zoet bloed” zo vreemd nog niet.

Ook muggen houden wel van een pintje

Youtube – New York Magazine

Al kunnen ze niet goed verklaren waarom, muggen lijken ook graag naar mensen toe te gaan die wat bier op hebben. Het alcoholgehalte in het bloed gaat dan natuurlijk wat omhoog dus misschien houden muggen ook wel eens van wat buzz in hun leven. Hoe dan ook, muggen lijken dus ook te houden van een Duveltje of twee.

En onderschat je natuurlijke lichaamsgeur ook zeker niet

Youtube – New York Magazine

Je hebt het of je hebt het niet. De lichaamsgeur van sommige mensen lijkt als een soort natuurlijke muggenspray te werken en stoot muggen van zich af. Lucky them, want volgens wetenschappers is de kans groot dat je hiermee geboren wordt. Voor sommige mensen zit het er dus jammer genoeg niet in.

Gouden raad: investeer in citronella-kaarsen

Youtube – New York Magazine

Om niet te moeten eindigen met slecht nieuws, geeft het filmpje ook een gouden raad: investeer in citronella kaarsen. Het is een kleine troost want full proof is het natuurlijk niet, maar het is wel volledig natuurlijk en dus niet ongezond. (Of het echt werkt is misschien niet wetenschappelijk bewezen, maar veel mensen zweren erbij en het ruikt nog lekker ook.)

Kijk hier ook zeker eens naar het filmpje zelf:

Maar om eerlijk te zijn: of we dit nu weten of niet, de muggen komen uiteindelijk voor ons allemaal

Giphy
Meer
Lees meer...