Dit is de echte, decadente reden, waarom Kanye last-minute cancelde voor Coachella

Dit is de echte, decadente reden, waarom Kanye last-minute cancelde voor Coachella

Je zou het bijna vergeten met al die politieke interviews, maar diep vanbinnen blijkt Kanye West nog altijd een muzikale diva van formaat te zijn. Hoewel hij eigenlijk gepland stond als headliner voor Coachella, trok Ye last minute toch nog de stekker uit dat muziekfestijn. De reden is zo Kanye als Kanye kan zijn: omdat Coachella hem geen decadent privé-podium wilde bouwen.

Coachella: de magische plek waarvan je bijna zou vergeten dat het ook een festival is, ware het niet dat de wederopstanding van Beyoncé er plaatsvond. Ook in 2019 kreeg Coachella normaal één helft van een powerkoppel op bezoek, alleen cancelde the artist formerly known as Kanye West op het laatste moment. De mailings stonden klaar, de posters waren afgewerkt, maar Ye zag het optreden toch niet zitten.

Geen Kanye op Coachella

Misschien zit daar een goede reden achter, zou je denken, maar nee. Hoewel mevrouw Carter-Knowles dat wél had (ze was aangekondigd voor Coachella 2017, maar was toen zwanger van tweeling Rumi en Sir), blijkt het afzeggen van Kanye puur om Kanye-redenen te zijn. Ye, zoals ie tegenwoordig door het muzikale leven gaat, wilde namelijk een privé-podium met een aantal … euh … decadente kantjes, en dat zagen ze bij Coachella niet zitten.

Wat was er precies onhaalbaar aan het privé-Ye-eiland op Coachella? Ye, notoir bezorgd om de geluidskwaliteit en sfeer op zijn optredens, eiste een podium dat onder een koepel die onder de schermen bedekt zou zijn. Die koepel zou, volgens Billboard, die het verhaal eerst bracht, slechts een fractie van de 125.000 fans die jaarlijks Coachella bijwonen, kunnen behuizen. Met andere woorden: veel kosten, weinig tevreden fans, einde verhaal.

Geen koepel voor Kanye

“West zou in het centrum van de koepel spelen, in een in-the-round-format. De koepel zou uitgerust worden met high-tech productie- en immersive videotechnologie”, zegt de bron van Billboard. Centraal op het podium staan en in het rond spelen is niet nieuw: Arcade Fire speelde dit jaar de ‘Infinite Content – 2018 Performing In The Round’-tour in het Sportpaleis. Maar op een festivalsite is zo’n opstelling ontzettend duur, vandaar dat ze op hun passage op Pukkelpop, het op een extra mini-podium in het publiek hielden.

Niet zo voor Kanye West. Nog volgens Billboard zouden er, naast de gigantische meerkost, ook problemen zijn opgedoken met toiletten die op de verkeerde plaats stonden. Vervolgens zou West gezegd hebben dat het hoofdpodium van Coachella gewoon niet groot genoeg was voor “gelijk welke soort show die hij zou willen geven.” Coachella zelf trok zich daar schijnbaar weinig van aan en liet Kanye’s optreden voor wat het was: een mooie droom voor een festival met meer geld en meer kapsones.

Ariana Grande

Het is overigens niet de eerste keer dat Wests decadente vragen voor koepels en grotere podia hem een njet opleveren. Op The Governer’s Ball, een festival in New York, hadden ze ook even bij West gepolst, ook daar kwam de vraag voor een koepel en groter podium. Ook daar stond West uiteindelijk niet op de affiche.

Bij Coachella hebben ze de leegte die West achterlaat, intussen opgevuld door een kort telefoontje richting Scooter Braun, de vorige vertegenwoordiger van West. Die is tegenwoordig manager van Ariana Grande, die wél bereid was om op het ‘kleine’ podium van Coachella te spelen en daar dus zal headlinen. Thank u, Kanye. Next.

Gesponsorde artikelen