Dit is de juiste manier om champagne te drinken (en je doet het zéér waarschijnlijk verkeerd)

Dit is de juiste manier om champagne te drinken (en je doet het zéér waarschijnlijk verkeerd)

Een coupe champagne, of beter nog: een hele pyramide aan coupes met champagne erin, er is voor sommigen geen betere manier om het nieuwe jaar in gang te steken. Toch is een traditioneel flûteglas niet ideaal om champagne uit te drinken. Veel beter is een tulpenglas, en die kennen we in België goed. 

Een plateau vol gevulde flûteglazen, het is een feestfoto die traditioneel bij oudjaar en champagne hoort. Maar die champagneflûten zijn niet de beste manier om champagne te proeven. Daar zijn andere glazen eigenlijk beter geschikt voor.

Dunne kelk = meer belletjes

Momenteel worden flûteglazen vooral gebruikt om twee redenen, zeggen ze bij Riedel, één van de bekendste champagneproducenten ter wereld. Enerzijds om ervoor te zorgen dat er meer glazen op één plateau kunnen, wat makkelijker rond te dragen is. Anderzijds zorg je er met de dunne kelk van een flûtelgas voor dat de belletjes van de champagne langer blijven en beter te zien zijn.

Komt nog bij dat, volgens Riedel, de smaak van champagne in zo’n dun glas, eigenlijk helemaal verloren gaat. De geur kan namelijk niet echt weg uit het glas, en dat komt de smaak zeker niet ten goede. Maar wat zijn dan de alternatieven?

Een Franse coupe?

Je hoort wel vaker dat ook de klassieke, brede, Franse coupe goed zou zijn voor de smaak van champagne. Dat klopt, ook volgens experts, maar door het bredere oppervlak gaan de bubbels wel sneller uit je drankje. Ook niet de bedoeling, en het doet af aan het unieke van schuimwijnen.

En dus moeten we, toch volgens Riedel, met z’n allen uit een tulpglas gaan drinken. Smal genoeg om de parels te behouden, maar breed genoeg om de smaak te kunnen appreciëren. Het meest herkenbare voorbeeld van een tulpglas is wellicht Duvel. Ook dat bier heeft namelijk een brede kom, die aan de hals versmalt, en aan de mond dan weer breder wordt. Zoals, jawel, een tulp.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je nu meteen cava’s ter grootte van een Duvel gaat ingieten. Er bestaan uiteraard ook tulpglaasjes die bedoeld zijn om wijn uit te drinken. Het ziet er misschien in eerste instantie wat vreemd uit, maar hé, een tulpglas, ’t heeft klasse.

Gesponsorde artikelen