Dit is de mafkees die zich liet opeten door een anaconda van acht meter

Zondagavond gaat in de VS op Discovery Channel een bijzondere documentaire in première. “Eaten Alive” is het verhaal van een 27-jarige wetenschapper die zich vorige zomer liet opeten door een anaconda (acht meter, 200 kilo). Paul Rosolie zegt dat hij het uiteindelijk deed om de anaconda’s te beschermen. De kijkcijfers zijn alvast gegarandeerd.

“Ik wilde iets doen dat mensen absoluut zou shockeren”, zegt Rosolie, “en zo de aandacht vestigen op de vernietiging van het regenwoud en de Amazone die aan de gang is.” Dat Rosolie “gene gewone” is, mag duidelijk zijn.

Op zijn 16de stopte hij met humaniora en begon te werken om zo geld te kunnen verdienen om naar de Amazone te trekken. In zijn vrije uren behaalde hij alsnog zijn diploma, en begon hij ook milieuwetenschappen te studeren aan de Ramapo-universiteit in New Jersey. Hij was nog maar 18 toen hij zo zijn droom kon verwezenlijken: research gaan doen in de Madre de Dios-regio in Peru.

Gebroken ribben en sleutelbeen

In Peru leefde Rosolie tussen de indianen. Tegenwoordig heeft hij er ook een bedrijfje dat aan eco-toerisme doet, genaamd Tamandua Expeditions. In de bijna 10 jaar dat hij daar leefde, ontwikkelde hij een fascinatie voor anaconda’s. Eén keer werd ‘m dat bijna fataal: een groot exemplaar kreeg hem te pakken en begon hem te wurgen. Tegen dat vijf man het reptiel van zijn lijf kon trekken had ie een paar gebroken ribben en een gebroken sleutelbeen.

12 man nodig om slang in bedwang te houden

Maar, dat was niet genoeg om Rosolie te ontmoedigen voor zijn ultieme plan: zich laten opeten door een anaconda. Anaconda’s zijn niet de langste slangen ter wereld, maar wel de grootste. Volwassen exemplaren eten zonder problemen een hert of een krokodil op. Ze worden tien jaar oud doorgaans, en het exemplaar waar Rosolie zich wou door laten opeten, moest ongeveer van die leeftijd zijn. Uiteindelijk werd de juiste gevonden. Maar dat duurde 60 dagen. Er waren 12 mannen voor nodig om het reptiel in bedwang te houden. 

Speciale, high tech-pil

Rosolie liet een speciaal harnas uit carbon maken door een team ingenieurs, gemodelleerd op een 3D-scan van zijn lichaam. In dat pak zat ook een voorraad zuurstof van drie uur, plus verschillende sensoren, camera’s en communicatie-apparaatjes. Voor Rosolie in de buik van het beest verdween, slikte hij een soort high-tech pil in die ondermeer z’n bloeddruk, hartslag en andere vitale dingen “uitzond” voor het geval hij het bewustzijn zou verliezen.

Zuurstof

Zuurstof was volgens Rosolie de grootste uitdaging:  “The idea of making it through the constriction, getting swallowed, and then suffocating inside the snake was terrible.” Volgens Rosolie gaan we in de uitzending ook echt zien dat hij bijzonder begaan was met het lot van de slang. Discovery Channel wil geen details lossen, maar zegt wel dat de anaconda het heeft overleefd.

Varkensbloed

Rosolie lost al wel enkele dingen. Zo weten we nu dat hij zijn pak insmeerde met bloed van een wild varken, iets dat op het menu van de anaconda staat. En dat hij ook de bewegingen van zo’n varken nadeed. Daarna ging het allemaal snel: “It grabbed me and crushed me. It didn’t take long.” Meer mag hij contractueel niet lossen, en zelfs dat had hij al niet mogen zeggen, beweert de durver. Maar: “Experiencing that kind of power was worth everything, because it was just amazing.”

Hier is alvast de trailer van Discovery Channel:

Meer
Lees meer...