Dit is de reden waarom de Queen niet zomaar naar beneden mag kijken

Dit is de reden waarom de Queen niet zomaar naar beneden mag kijken

Is er ooit één foto waarop Queen Elizabeth II  naar beneden kijkt als ze de kroonjuwelen draagt? Nee, en dat heeft een specifieke reden, die Elizabeth nu zelf uit de doeken doet in een hoogst uitzonderlijk interview. Het is geen protocol, maar gewoon noodzakelijk.

Zo’n kroon, het blijft toch het ultieme symbool dat je niet zomaar een mens bent, maar royalty, met alle toeters en bellen die erbij horen. Zo’n kroon opent vele deuren, maar één ding kan je er niet mee doen: naar beneden kijken. Die opvallende uitspraak doet Queen Elizabeth II zelf in een interview met Alastair Bruce, een kroonjuwelenexpert.

Niet naar beneden kijken

Als ze de staatskroon opheeft, diegene waarin ze gekroond werd, bijvoorbeeld voor het openen van het parlementaire jaar, kijkt de Queen dus nooit naar beneden. De kroon weegt namelijk zo’n tien kilo, en als Bruce vraagt of dat wil zeggen dat ze haar hoofd heel stil moeten houden, antwoordt de Queen: “Ja, inderdaad. En je kan niet naar je speech kijken, je moet de speech naar boven halen. Anders zou je je nek breken, of zou de kroon van je hoofd vallen.”

Toch iets waar je niet bij nadenkt als je al die pracht en praal ziet. “Er zijn inderdaad wat nadelen aan kronen”, zegt de Queen. “Maar verder zijn ze best belangrijk.” Ze beschrijft haar eigen kroon ook als “Heel zwaar en heel log.”

Zware edelstenen

Ook Elizabeths vader droeg de kroon al, maar ze werd wat aangepast om op het hoofd van de jonge Elizabeth te passen. Ze was namelijk maar 25 toen koning George IV stierf. We vergeten natuurlijk nogal eens dat diamanten en edelstenen … tja, stenen zijn. Dat zet het koningshuis eens in een ander licht, want ook de koninklijke koets is blijkbaar niet zo comfortabel.

“De koets heeft enkel een lederen ophanging, en dat is helemaal niet aangenaam. Ik moest er half Londen mee door op mijn kroningsdag, en we konden enkel stapvoets. Helemaal niet geschikt om in te reizen”, liet de Queen zich ontvallen. Het volledige, uitzonderlijke interview, wordt op zondag uitgezonden op BBC1 tijdens het programma ‘The Coronation.’

Gesponsorde artikelen