Dit is exact hoeveel koffie je nodig hebt om wakker te worden

Hoeveel tassen koffie drink je ’s morgens: twee of toch maar drie en dan de hele dag door? Ben je tot diep in de namiddag nog moe ondanks een rigoureus getest systeem van gespreid koffiedrinken? Dan hebben we een app die je leven beter zal maken: eentje die je exact zegt hoeveel tassen je nodig hebt om de dag door te komen.

Laat ons eerlijk zijn: geld is niet wat onze economie doet draaien. Koffie, het zwarte goud, heeft zijn naam niet gestolen. Iedereen heeft zo z’n gewoontes: ondergetekende drinkt één tas thuis en één tas op kantoor en nooit na vier uur in de namiddag. Maar hoeveel tassen je nodig hebt om goed wakker te worden én blijven, daar is een wetenschappelijke formule voor. Komen jouw koffie-habits ook overeen met je ideale koffiemoment?

Dit vertelt je ideale koffie over jou.

Om de twee uur een tas koffie

Wie beter om dat te onderzoeken dan het Amerikaanse leger? Zij onderzochten hoeveel cafeïne soldaten nodig hebben om wakker te blijven, door naar heel veel andere onderzoeken over slapeloosheid te kijken. Als iemand die te kort of slecht geslapen heeft, om zes uur opstaat, heeft ie volgens het ontwikkelde algoritme vier tassen koffie nodig. Twee tassen om zeven én twee om negen uur ’s ochtends, om precies te zijn. Het gaat om gewone standaardtassen van 200 milliliter, voor de mok-aficionados.

Natuurlijk heeft een soldaat wat meer energie nodig dan de gemiddelde onthaalmedewerker of zelfs fabrieksarbeider. Maar die elementen worden allemaal meegenomen in het algoritme. Ook voor shiftenwerkers en nachtwerkers is er een oplossing: twee tassen koffie aan het begin van je werk. Ook voor wie een paar nachtjes noodgedwongen door moet doen (artsen en … festivalmedewerkers?) is er een tip. Twee tassen om twaalf uur ’s nachts, twee om vier en twee tassen om vijf uur ’s morgens. We geven het maar mee, voor wie graag het nachtje doordoet.

We vinden koffie lekker, maar eigenlijk zou dat niet mogen.

Hoeveel efficiënter maakt koffie jou?

Wat levert al dat koffiedrinken je op, buiten een gat in je portefeuille voor kwaliteitskoffie of een acute switch naar het goedkoopste merk? Je zou er vier uur lang veertig procent efficiënter mee zijn, berekenden de sympaticos bij het leger. Dat willen wij ook wel. Helaas is de app die het Amerikaanse leger wilde delen met de bevolking, nog niet downloadklaar.

Wie wel al even wil testen of z’n huidige koffieconsumptie efficiëntiewinst oplevert, kan deze app wel proberen. Naarmate je je koffiegewoontes aanpast, laat de app je weten of je beter werkt of niet.

Wij gaan er nog eentje drinken. Meer is beter, toch?

Meer
Lees meer...