Dit is historisch: Sadiq Khan wordt eerste islamitische burgemeester van Londen 

Dit is historisch: Sadiq Khan wordt eerste islamitische burgemeester van Londen 

In Londen is vandaag geschiedenis geschreven. De linkse-Labourkandidaat Sadiq Khan is volgens Britse media goed op weg om een ruime overwinning en daarmee de burgemeesterssjerp van Londen binnen te halen. Dat is niet alleen straf nieuws omdat de Londenaren daarmee een socialistische burgemeester aan het roer zetten, maar vooral omdat Londen dan de eerste Europese hoofdstad met een Islamitische bestuurder wordt.

Nu zo goed als alle stemmen geteld zijn, is het officieel: de Londeren krijgen met Sadiq Khan als eerste Europese hoofdstad ooit, een islamitische burgemeester aan het roer.

De keuze voor Khan is straf, want de Londenaren kiezen niet alleen voor een socialistisch bestuur maar bovenal voor een praktiserende moslim die ook nog eens zoon van een Pakistaanse immigrant is die buschauffeur in Londen was.

Zoon van een buschauffeur

Volgens de recentste tellingen haalde Labour-kandidaat Khan procent van de stemmen tegenover 35 procent voor zijn rivaal Zac Goldsmith, de kandidaat van de Conservatieven. Als die lijn wordt doorgetrokken, betekent het dat Khan de burgemeesterssjerp overneemt van de conservatief Boris Johnson die de voorbije acht jaar burgemeester was van Londen.

In afwachting van de definitieve uitspraak, reageerde Khan al wel dat hij “altijd zenuwachtig is.” Wat de uitkomst ook wordt, hij “hield van de campagne. Ik geniet ervan om met de Londenaars te praten en zeker ook de laatste 24 uur waren echt fantastisch.” Over zichzelf zegt hij dat hij de minst zelfgenoegzame mens is die hij kent en dat hij van mooi weer houdt, dus geniet hij vandaag van het goede weer.”

“Moslimextremist”

En het klinkt misschien vreemd, maar net zijn Pakistaanse afkomst zou wel eens de doorslaggevende factor kunnen zijn die het pad naar de overwinning uiteindelijk geëffend heeft. In de aanloop naar de verkiezingen had rivaal Goldsmith tijdens een van van zijn verkiezingscampagnes een link gelegd tussen Khan en “moslimextremisten“.

Waarschijnlijk een strategische gok, maar wel eentje die velen in het verkeerde keelgat is geschoten. Logischerwijze viel die uitspraak in slechte aarde bij de grote Indiase en Pakistaanse gemeenschappen in Londen. Maar ook binnen zijn eigen partij werd Goldsmith op de vingers getikt. Roger Evans, de Conservatieve viceburgemeester onder Boris Johnson, waarschuwde Goldsmith ervoor om een “negatieve” erfenis achter te laten in Londen.

Ook Conservatief politcus Andrew Boff was niet blij met die uitspraak. “Ik steunde de volledige campagne met uitzondering van het element waar radicale neigingen worden toegeschreven aan en mensen met orthodoxe religieuze opvattingen.” Over de kwestie zei hij ook nog dat “het gewoon een vreemd ding om te doen is als je een politicus in Londen bent.”

Khan zelf reageerde dat hij “elke vorm van extremisme veroordeelde” en dat hij een gematigde vorm van de Islam aanhangt. Extremisme is een kanker in de Britse samenleving en moet worden uitgeroeid. Ik heb stevige plannen uitgewerkt om als burgemeester van Londen af te rekenen met extremisme en radicalisering.”

De beloftes van Khan

De weg naar de overwinning wordt altijd geplaveid met mooie verkiezingsbeloftes waarvan dan hopelijk een deel uitgevoerd wordt. Khan maakte tijdens zijn campagne een prioriteit van transport en huisvesting. In Londen zijn huurprijzen erg duur en ook de toegang tot het openbaar vervoer is niet altijd makkelijk. Omdat de huurprijzen blijven stijgen, wil Khan “elk jaar meer woningen voor Londenaren bouwen.” Verder wil hij ook inzetten op meer betaalbare huurwoningen in de stad.

Hij beloofde ook om de prijzen voor het openbaar vervoer te bevriezen en stelde voor dat reizigers verschillende bussen zouden moeten kunnen nemen met eenzelfde ticket. Iets wat nu niet mogelijk is. Los daarvan, hoopt hij vooral de meest ondernemingsgezinde burgemeester te zijn die de stad ooit gekend heeft. Door die belofte werd hij soms afgedaan als een “opportunist” door zijn rivaal Goldsmith. Nu hij verkozen is, is het dus aan hem om die verkiezingspraatjes ook echt in daden om te zetten.

Rood eiland in zee van blauw

Ondanks de goede beurt die Labour nu maakt in Londen, is de socialistische partij over het algemeen niet echt populair in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Zowel in de regionale als in de lokale verkiezingen deden ze het niet goed. Verkiezingen zijn dan ook een belangrijke graadmeter de partij die met Jeremy Corbyn een erg linkse voorzitter aan het roer heeft.

Bron: BBC

Khan wil onder andere inzetten op meer betaalbare huurwoningen in de stad.

Gesponsorde artikelen