Dit is hoe Amerika er had uitgezien als alleen millennials stemden: massaal voor Clinton boven Trump

Dit is hoe Amerika er had uitgezien als alleen millennials stemden: massaal voor Clinton boven Trump

Jonge stemmers, tussen de 18 en 34, kozen massaal Hillary boven Trump. Dat blijkt opnieuw uit nieuwe cijfers die we hebben na de verkiezingen. Had enkel die jonge generatie kunnen stemmen, dan was het een landslide geweest, in plaats van nu een nipte meerderheid voor Clinton maar het presidentschap voor Donald Trump.

Neen, jonge stemmers waren niet bepaald deel van de coalitie die Trump rond zich verzamelde om tot in het Witte Huis te raken. Maar kiezers tussen de 18 en 34 jaar kozen ook niet enkel voor Hillary Clinton, maar ook relatief vaak voor een ‘kleine’ kandidaat. Eén op tien stemde voor Jill Stein of Gary Johnson. Dat blijkt uit gedetailleerde exit polls van het Center for Information & Research on Civic Learning & Engagement.

Net iets minder dan Obama

Nieuw is dat fenomeen niet: in 2012 won Obama ook al overweldigend de stemmen van millennials, toen met 60 procent. Deze week was dat ‘maar’ 50 procent. Het zijn die kleinere kandidaten die de rest nemen. Want Donald Trump haalt bij de millennials minder stemmen dan z’n voorganger in 2012, Mitt Romney. Alleen haalt Clinton ook iets minder dan Obama. Die was en blijft de absolute kampioen van de millennials: had Clinton die in dezelfde percentages binnengehaald, dan was waarschijnlijk niet alleen de popular vote voor haar geweest, maar ook een paar cruciale swing states zoals Florida en Pennsylvania, die nu uiteindelijk voor Trump kozen, dankzij veel meer oudere stemmers.

In Florida haalde Clinton zo’n 57 procent van de 18 tot 29 jarigen, in vergelijking met 35 percent voor Trump. Had dat percentage iets hoger gelegen, zoals bijvoorbeeld in North Carolina, waar Clinton 60 procent van die jonge stemmen haalde, tegen 36 procent voor Trump, dan was het een ‘blauwe’ staat geworden.

Volgens de laatste peilingcijfers van Surveymonkey zou Clinton in een verkiezing met enkel maar millenials overigens 473 electoral votes gehaald hebben, tegenover 32 voor Trump. Maar dat is natuurlijk niet hoe democratie werkt.

Overigens is het niet bij de minderheden dat Clinton verloor ten opzicht van Obama. Het zijn blanke millennials die veel minder Clinton stemden, en zo het totaal wat naar beneden haalden. De Republikeinen in het algemeen scoorden overigens hoe dan ook erg laag in deze leeftijdscategorie: ze haalden hun vierde laagste opkomst bij jonge kiezers sinds 1972. Het is overigens al de zevende presidentsverkiezing op rij dat jonge kiezers meer voor Democraten kiezen. Maar dat is duidelijk geen garantie op eindwinst.

Gesponsorde artikelen