Dit is hoe de iPhone het leven van verlamde oorlogsveteraan volledig verandert

Dit is hoe de iPhone het leven van verlamde oorlogsveteraan volledig verandert

De Amerikaanse oorlogsveteraan Ian Ralston raakte bijna zes jaar geleden vanaf zijn nek verlamd nadat hij bij een aanval in Irak door een kogel geraakt werd. Zijn toekomst stortte in elkaar doordat hij niets meer kon, maar dankzij zijn iPhone en enkele programma’s speciaal ontwikkeld voor mensen met een verlamming, komt hij nu een stap dichter bij een normaal leven. 

Toen Ian Ralston in 2010 in Irak geraakt werd door bij een aanval, sloeg het noodlot toe. Hij raakte verlamd vanaf zijn nek, maar besloot ondanks de enorme tegenslag dat hij van elke dag het beste ging maken. “Het heeft absoluut geen zin om kwaad te zijn erover”, vertelde hij aan de Amerikaanse nieuwssite WCF Courier, bijna een jaar na het accident. “Het suckt, ja. Ik had natuurlijk ook liever niet in een rolstoel gezeten. Maar het is nu zo, dus maak ik er beter het beste van. Als ik er constant boos over zou zijn, zou het nog moeilijker zijn om ermee om te gaan.”

Deze positieve attitude heeft hem dan ook enorm geholpen. Ondertussen is hij getrouwd, vader van een pasgeboren tweeling en heeft hij een speciale rolstoel die hem helpt met zijn dagelijkse taken, zélfs zijn smartphone bedienen. Die smartphone, een iPhone 6 plus, heeft zijn leven volledig veranderd.

Gsm besturen door te blazen en zuigen

Het is al langer geweten dat smartphones vaak ook kunnen voor mensen met een beperking. Zo zijn er speciale screen readers voor blinden zodat ook zij weten wat er op het scherm van hun smartphone staat, spraaktechnologie voor mensen die hun arm niet goed kunnen bewegen of verlamd zijn, en noem maar op. Maar het gaat nog veel verder. Ian kan zijn iPhone gebruiken met zijn mond. Zijn rolstoel heeft namelijk een speciaal sip-and-puff systeem, waardoor hij door te blazen of zuigen zijn gsm kan gebruiken.

Dankzij de Tecla Shield, een klein toestelletje dat werkt als een soort van bluetooth-adaptor, maakt de iPhone verbinding met de rolstoel en dus het sip-and-puff systeem. The Tecla Shield is compatibel met iOS-toestellen met iOS 7 of hoger. Dankzij de functie ‘Switch Control’ kan Ian zijn telefoon besturen via zijn mond. Hierdoor krijgt hij een soort van vrijheid en onafhankelijkheid terug die hij sinds het zijn verlamming niet meer heeft gehad. Zo kan hij nu alleen buitengaan, aangezien hij iemand kan opbellen als hij hulp nodig heeft of als er iets is.

Het zijn ook vooral de kleine dingen die hij nu kan, die het leven veel leefbaarder maken. Nu kan hij net zoals zijn vrienden meedoen met voetbal fantasy-spelletjes, net als veel nieuwe ouders kan hij updates van zijn leven en foto’s van zijn kinderen op Facebook posten, of gewoon een sms’je versturen (dankzij de dicteerfunctie die iPhones hebben).

Het systeem tussen zijn gsm en rolstoel werd volledig geregeld via Veteran’s Affairs, een overheidsdienst die alles voor oorlogsveteranen regelt. Ian denkt dat er amper zestien mensen in de staat Washington zijn die van het systeem gebruik maken. Moesten meer mensen van het systeem weten, zouden volgens de veteraan meer mensen ervan gebruik maken.

Benieuwd hoe die Switch Control-functie precies werkt? Check dan dit filmpje:

(Bron: Mashable)

Gesponsorde artikelen