Dit is waarom je neus altijd maar langs een kant verstopt zit

Niets zo irritant als een verstopte neus als je probeert te slapen. Je snuit je neus om dat ene verstopte neusgat vrij te maken en voor enkele luttele seconden lijkt het alsof je terug vrij kan ademen, maar dan verspringt het naar het andere neusgat. Hoe komt dat eigenlijk? 

Neusgaten splitsen de werklast: dat is de enige echte verklaring waarom je neus altijd maar langs een kant tegelijk verstopt is. Gedurende de dag nemen de neusgaten elk om de beurt pauze in de cyclus van verstopping en ontlasting. Op een bepaald ogenblik zal je door het ene neusgat minder in- en uitademen dan door het andere. Om de paar uur beslist je zenuwstelsel dat je ene neusgat al het zware werk voor even voor zijn rekening neemt. 

Het overschakelen van neusgat gebeurt door het zwellen en laten leeglopen van het erectiele weefsel, dat is hetzelfde systeem dat werkt bij je voortplantingsorganen. De nasale cyclus herhaalt zich constant, maar als je verkouden bent wordt je neusgat dat zijn welverdiende pauze neemt te hard belast. 

Waarom werkt onze neus met nasale cyclussen?

Eerst en vooral omdat dat ons reukvermogen enorm verbetert. Sommige geuren kunnen beter worden opgevangen door snel bewegende luchtstromen zoals in vrije neusgaten, terwijl andere geuren beter worden waargenomen door een langzamere luchtstroom van overbelaste neusgaten.

Bovendien zijn de nasale cyclussen beter om lucht te filteren en te bevochtigen. De afwisseling geeft het slijm en de neushaartjes in elk neusgat een welverdiende pauze van de aanvallende lucht. Daardoor droogt je neus minder snel uit en ontstaan er geen barsten of bloedingen. 

Bron: Mental Floss

Meer
Lees meer...