Left Right
scrollTop top

Dit is waarom je nieuwe kledij beter eerst wast


Dit is waarom je nieuwe kledij beter eerst wast

Wie na een dagje shoppen meteen zijn nieuwe kleren wil aantrekken, doet dat beter niet. Kleren die in de winkel liggen, worden meestal niet gewassen. Fabrikanten stoppen er chemische stoffen in zodat ze niet kreuken in de winkel. Maar die stoffen doen onze huid geen deugd. 

Kleren die je juist gekocht hebt, was je beter meteen. Staat er een belangrijk evenement op de planning? Zorg er dan voor dat je je outfit een paar dagen op voorhand koopt, zodat die nog in de wasmachine kan. De chemische stoffen die in de kleren zitten na de fabricage, kunnen volgens huidexperts voor jeuk en huiduitslag zorgen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Vele shoppers weten niets van die chemische stoffen. Dat komt omdat het gebruik ervan in kledij niet verplicht aangegeven wordt op het etiket. Vooral formaldehyde kan enorme schade aanrichten aan de huid en op termijn zelfs leiden tot kanker. Het is een kleurloos gas dat ervoor zorgt dat kledij niet schimmelt en verkreukelt. Kleren die gemaakt worden in China, bevatten tot 900 keer meer van die stoffen dan de veiligheidslimiet voorschrijft. Dat blijkt uit testen uit Nieuw-Zeeland.

Pexels

Onder de microscoop

Verder is het gewoon vies als je weet dat een kledingstuk al tientallen keer gepast is geweest voor jij het in je handen kreeg. Hoogleraar microbiologie en pathologie aan de New York University, Philip Tierno, deed onderzoek naar een aantal kledingstukken van populaire winkelketens.

Met het blote oog zal je niets zien, maar Tierno bekeek de stukken onder de microscoop. Hij trof een aantal bacteriën en andere ziektekiemen aan. Nog niet overtuigd? Tierno vond ook het norovirus dat verantwoordelijk is voor buikgriep, bacteriën als strep- en stafylokok én ontlasting.

Al aan het kokhalzen? Het is inderdaad geen aangename gedachte, maar panikeer niet meteen, want de kans dat je effectief ziek wordt, is miniem. Toch raden we je aan om eerst maar een machientje te laten draaien.

Pexels

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  677.209
 • Aantal
  doden
  20.396