Dit is wat het nieuwe privacybeleid van WhatsApp betekent en wat je ertegen kan doen

Dit is wat het nieuwe privacybeleid van WhatsApp betekent en wat je ertegen kan doen

Veel mensen maakten zich zorgen om hun privacy bij de overname van WhatsApp door Facebook in 2014. Ondanks sussende woorden toen, gaat WhatsApp nu voor het eerst toch gebruikersgegevens en telefoonnummers doorspelen aan Facebook. Het behoort allemaal tot de plannen van WhatsApp om zich ook meer op bedrijven te richten. Big brother is zonet weer een stapje dichter gekomen, maar gelukkig zijn er nog trucjes over om eraan te ontkomen.

Het nieuwe privacybeleid waar WhatsApp je vraagt om mee akkoord te gaan, houdt best grote gevolgen in. Door het doorspelen van gegevens zoals je telefoonnummer, zal Facebook je bijvoorbeeld naast specifiekere vriendensuggesties ook nog meer advertenties op maat sturen. Door de goudmijn aan nieuwe data toe te voegen aan z’n omvangrijke database, kan Facebook namelijk nieuwe adverteerders aantrekken.

Klant is koning

WhatsApp daarentegen gaat zich, door de toenemende versmelting met Facebook, meer integreren in de diensten van het moederbedrijf en zich toespitsen op communicatie tussen bedrijven en hun klanten.

Bedrijven zullen bijvoorbeeld een klantendienst via WhatsApp kunnen laten opereren. WhatsApp zelf blijft vrij van reclame, maar bedrijven zullen bijvoorbeeld wel aanbiedingen kunnen sturen naar geïnteresseerde klanten.

Easy way out

Gelukkig is er gedeeltelijk goed nieuws voor wie die samenwerking maar niks vindt. Je kan helaas niet voorkomen dat je telefoonnummer wordt doorgespeeld aan Facebook, maar je kan wel aanvinken dat je niet wil dat WhatsApp je profielinformatie aan Facebook doorgeeft om advertenties te optimaliseren.

Eén manier omdat te doen is bij de eerste keer dat WhatsApp je vraagt om akkoord te gaan met het nieuwe privacybeleid. Helemaal onderaan kan je die instelling uitvinken.

30 dagen bedenktijd

Als je je intussen al akkoord verklaard zou hebben, is er gelukkig nog een optie over om die beslissing terug te draaien. Aarzel wel niet te lang over die beslissing, want WhatsApp biedt je deze optie slechts dertig dagen aan na je initiële akkoord met het nieuwe beleid.

Gaat naar je Instellingen, klik op Account en onderaan kan je de nieuwe privacy-instelling uitvinken.

Vals veiligheidsgevoel

Dat uitvinken geeft je helaas wel een beetje een vals gevoel van privacy. WhatsApp zal die info namelijk nog steeds doorspelen aan Facebook om “infrastructuur en leveringssystemen te verbeteren, om te begrijpen hoe onze diensten en die van hen worden gebruikt, systeembeveiliging en het bestrijden van spam, misbruik of andere vormen van inbreuk.”

De end-to-end encriptie van WhatsApp blijft wel van toepassing. Zowel Facebook als WhatsApp kunnen daardoor enkel het nummer van de zender en ontvanger van een bericht kennen, maar niet wat in het bericht staat.

Gesponsorde artikelen