Dit kaartje toont in welke landen het risico op een nieuwe ‘Brexit’ het grootst is

Dit kaartje toont in welke landen het risico op een nieuwe ‘Brexit’ het grootst is

De keuze voor een Brexit veroorzaakte vorige week een serieuze schok in heel Europa, maar er zijn nog meer landen behalve Groot-Brittannië waar een uitstap uit de Europese Unie best reëel is. Het volgende kaartje van de Eurasia Group toont waar een nieuwe ‘Brexit’ het meest waarschijnlijk is. Door de overwinning van het anti-Europese kamp is de kans misschien zelfs groter geworden dat het in deze landen ook zal gebeuren. De onderhandelingen van de EU worden cruciaal.

Eurasia Group

Twee landen springen er duidelijk uit: Nederland en Oostenrijk. Hier zou een referendum een realistisch vooruitzicht zijn. In verschillende andere landen zou een referendum ook mogelijk zijn, maar is het voorlopig slechts een politiek agendapunt en lijkt het er niet snel ook echt te zullen komen. Het gaat om Frankrijk, Italië, Tsjechië en Denemarken.

Dan zijn er nog landen zoals Duitsland en Griekenland, waar Eurosceptische partijen hun invloed kunnen uiten op het programma van de regering, maar ook niet meer dan dat. En tot slot zijn er de landen waar geen belangrijke anti-Europese gevoelens heersen, en waar een referendum al zeker uit den boze lijkt. België behoort tot die groep, en voorts ook Spanje, Kroatië, Malta, Roemenië, Bulgarije en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen.

Nexit?

Uiteraard is er de voorbije week veel lof voor het Verenigd Koninkrijk gekomen vanwege die Eurosceptische partijen. In Frankrijk riep de extreemrechtse Marine Le Pen op om een Frans referendum te houden. Een gelijkaardige oproep klonk in Slovakije, terwijl in Nederland vooral de stem van Geert Wilders weerklinkt. Ook in Zweden, Oostenrijk en Denemarken is al gevraagd om een referendum te organiseren.

De kans dat een referendum er effectief komt, is in de meeste van die landen erg klein. Maar het is een feit dat deze partijen sterker worden, en veel zal afhangen van wat de Europese Unie doet in de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. Ze zullen hun huid duur moeten verkopen, want een mooie deal voor de Britten zal Eurosceptische partijen alleen maar een voedingsbodem geven om een eigen referendum te eisen.

Maar volgens de analyse van de Eurasia Group is het ook geen goede zaak als Europa te hard onderhandelt, want dan kan het op een straf voor het Verenigd Koninkrijk lijken, en kunnen anti-Europese partijen de Europese Unie als een gevangenis laten overkomen.

EPA
(Bronnen: Eurasia Group, Business Insider)

Gesponsorde artikelen