Left Right
scrollTop top

Dit kaartje toont welke landen het homovriendelijkst zijn, en kijk waar België staat …


Dit kaartje toont welke landen het homovriendelijkst zijn, en kijk waar België staat …

Ons land scoort een mooie derde plaats als ’t op gelijkheid en mensenrechten voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders of intersexen aankomt. ILGA-Europe, een organisatie die strijdt voor de rechten van homoseksuelen etc., bracht in kaart welke landen zich het beste aanpassen. We moeten blijkbaar maar nipt onderdoen voor Schotland en de rest van de UK.

De resultaten werden berekend aan de hand van ILGA’s Rainbow Equality Index, een tabel die elk land aan een aantal criteria onderwerpt zoals tewerkstelling, homohuwelijken en wetten tegen homohaat bijvoorbeeld. Hoe meer criteria een land kan afvinken op de checklist, hoe hoger de score. Ons land scoort goed over de hele lijn, alleen op vlak van juridische aanpassingen voor geslachtsveranderingen en dergelijke schieten we nog tekort.
ILGA Europe

Brons voor België, Schotland op kop

België eindigt desondanks toch op een totaalscore van 83 procent. Dat maakt dat we met brons op een derde plaats stranden. De UK doet het nog net iets beter dan ons met 86 procent. In de UK zelf steekt Schotland er met kop en schouders bovenuit. Schotland mag zich kronen tot meest homovriendelijke land en scoort een bijna perfecte score van 92 procent op de checklist.

Schotland is blij met de erkenning maar nuanceert wel en zegt dat “Er een groot verschil is tussen het voorzien van rechten en wettelijke aanpassingen en effectief volledige gelijkheid krijgen voor homoseksuelen en transgenders etc. Ondanks de juridische vooruitgang krijgen ze vaak nog elke dag te maken met serieuze discriminatie en vooroordelen.” Iets dat in België trouwens ook nog altijd het geval is.

Rusland zelfs niet de slechtste

Onze noorderburen doen het verrassend wat minder goed en scoren 69 procent. Landen als Zweden, Kroatië, Spanje en Noorwegen horen ook bij de betere van Europa. Rusland zit – niet echt een verrassing – bij de zwakste landen (8 procent) maar is zelfs ondanks z’n anti-homowetten niet de slechtste leerling van de klas. Azerbeidzjan scoort amper 5 procent. Ook Armenië (9%), Oekraïne (10%) en Turkije (12%) doen het erbarmelijk slecht.

Bron: Gaystarnews, ILGA Europe

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…