Dit land is het eerste land ter wereld dat het homohuwelijk weer afschaft

Er is vandaag geschiedenis geschreven op het vlak van holebirechten, maar dan wel op een negatieve manier. Bermuda, een klein eiland in de Atlantische Oceaan, schaft het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht af. Daarmee is het het eerste land ter wereld dat dat recht terug intrekt.

Bermuda is een klein eiland in de Atlantische Oceaan met zo’n 70.000 inwoners dat vooral bekend is om zijn halflange shorts, als belastingparadijs en door de beruchte Bermudadriehoek. Vandaag schreef het echter een triest stukje geschiedenis. Het is namelijk het eerste land dat het homohuwelijk na goedkeuring weer afschaft.

In mei vorig jaar werd het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in Bermuda goedgekeurd. Dat zorgde uiteraard voor gejuich bij de holebigemeenschap op het eiland, maar ook voor protesten bij de vele gelovigen in Bermuda.

Meerderheid in referendum

Daarom is nu besloten om de wet terug te veranderen. In een referendum had een meerderheid zich uitgesproken tegen het homohuwelijk en in december was de nieuwe wet al goedgekeurd in de Senaat en het Hogerhuis.

“Het was de beste beslissing om het conservatieve eiland weer in evenwicht te brengen. De wet is bedoeld om te zorgen voor een goede balans tussen twee onverenigbare groepen op Bermuda”, zegt gouverneur John Rankin, die de wet nu bekrachtigt, in The Guardian.

Dezelfde rechten als wettelijke partners

Holebi’s kunnen zich in Bermuda wel als wettelijke partners laten erkennen en krijgen op die manier dezelfde rechten als getrouwde koppels, maar van trouwen is er geen sprake. Er is dan ook veel kritiek van mensenrechtenorganisaties op de trieste beslissing.

Ook het Verenigd Koninkrijk, dat nog altijd een bepaalde vorm van soevereiniteit over Bermuda heeft, krijgt veel kritiek omdat het de nieuwe wet niet heeft tegengehouden.

Homohuwelijk in 23 landen

Nadat Nederland in 2001 en België in 2003 als eerste landen wereldwijd het huwelijk hebben opengesteld voor personen van hetzelfde geslacht, volgden de afgelopen jaren steeds meer landen. Toch zijn er nog altijd maar 23 landen waar het homohuwelijk legaal is. Duitsland en Australië zijn de laatsten die zich bij deze lijst hebben gevoegd.

Meer
Lees meer...