Dit probleem zou Bill Gates magisch de wereld uit helpen als hij de kans had

Dit probleem zou Bill Gates magisch de wereld uit helpen als hij de kans had

Microsoft-oprichter Bill Gates is nog altijd de rijkste man ter wereld, en dat geld spendeert hij kwistig aan het oplossen van enkele wereldproblemen. Zo heeft hij al miljarden geschonken aan allerlei projecten om zaken als onderwijs en algemene gezondheid in derdewereldlanden te verbeteren. Maar als hij één probleem magisch zou kunnen oplossen, wat zou dat dan zijn?

Bill Gates spendeert samen met zijn vrouw Melinda een fortuin om problemen en ziektes de wereld uit te helpen. Zo vertelde hij onlangs nog tijdens een discussie op de 2015 Clinton Global Initiative Meeting dat er maar één organisatie meer geld uitgeeft voor een malariavaccin: de Amerikaanse overheid. En op de tweede plaats staat de Bill and Melina Gates Foundation.

Toverstokje

Gates pompt zijn geld in veel van zulke projecten, maar de meeste daarvan hebben heel veel tijd nodig. Maar stel nu dat hij van de ene dag op de andere iets zou kunnen oplossen, wat zou dat dan zijn? Malaria? Aids? Onderwijs? Nee. “Als ik een toverstokje had waarmee ik één zwaai een medisch probleem zou kunnen oplossen, dan zou het wel wanvoeding zijn”, aldus Gates. Dat is niet hetzelfde als ondervoeding, maar het is een voedingspatroon waar de verhouding tussen de verschillende nutriënten compleet scheef getrokken is.

Volgens Gates is wanvoeding werkelijk één van de grootste problemen in derdewereldlanden, en een hoop andere ziektes komen eruit voort. Ongeveer de helft van de zes miljoen kinderen die jaarlijks voor hun vijfde verjaardag sterven, lijden aan wanvoeding. Dat probleem oplossen, zou zelfs veel meer doen dan enkel die levens redden.

Levenslang problemen

“Voor elk kind dat sterft, zijn er nog vier kinderen die het overleven maar zich fysiek of mentaal nooit volledig ontwikkelen”, aldus Gates. “Het fysieke probleem is één ding, maar het mentale is zeker zo erg. Als een kind in de eerste jaren niet voldoende voedingsstoffen krijgt, dan kan je nog zoveel investeren in ontwikkeling of onderwijs, maar dat probleem krijg je nooit meer opgelost.”

Volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie lijden momenteel ongeveer een kwart van alle kinderen aan groeiproblemen door wanvoeding. Ook die organisatie merkt op dat “de effecten van chronische wanvoeding vaak een leven lang invloed uitoefenen.” Gates is er dan ook van overtuigd dat de arme landen in Afrika nooit op eigen benen zullen kunnen staan vooraleer dit probleem uit de wereld geholpen is. En ondanks de impact van dit probleem, krijgt het toch ongelooflijk weinig aandacht in de wereld.

Gesponsorde artikelen