Left Right
scrollTop top

Dit waren de 19 beste concerten op Graspop 2017


Dit waren de 19 beste concerten op Graspop 2017

Dessel heeft net een geslaagde editie van Graspop Metal Meeting achter de rug! Het kwik was er zelden onder de dertig graden, alle combitickets waren uitverkocht en er speelden superveel coole bands. Newsmonkey was erbij en dit waren de negentien beste optredens van het festival.

1. Deep Purple

Dat de oude knarren van Deep Purple zaterdag schitterden, is een understatement. Hoewel gitaargenie Ritchie Blackmore en bekroond componist/toetsenist Jon Lord (R.I.P. 2012) al jaren niet meer meespelen, wisten de zeventigers alle andere groepen in verlegenheid te brengen met virtuoze solo’s van wereldniveau. Maar het moet gezegd worden: zanger Ian Gillan had het soms moeilijk om de hoogste krijstonen van de setlist te bereiken. Dat is dan ook de reden waarom de oerklassieker Child In Time al zo’n vijftien jaar niet meer live gebracht wordt. Maar dat maakten rockanthems als Bloodsucker, Strange Kind of Woman en Smoke On The Water gelukkig helemaal goed. Na laatstgenoemd nummer kropen de legendarische rocksterren wegens enthousiast gejoel van het publiek terug op het podium voor Hush en Black Night. “Dit is fantastisch”, lachte Gillan. En gelijk heeft hij, want Deep Purple gaf absoluut het beste optreden van Graspop. En dat 48 jaar na hun eerste concert in ons land! Op naar de vijftig!

Lees hier de volledige review van het concert.

2. Mayhem

Naar aanleiding van de vijfentwintigste verjaardag van de release van hun iconische plaat ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ trekken de black metalpioniers van Mayhem de wereld rond. Ze spelen het album uit 1994 integraal en nemen dat heel serieus. Pure heiligschennis, maar o zo geniaal!

3. Emperor

Emperor stond net voor Rammstein op de mainstage, maar daar trokken de Noren zich geen bal van aan. Op de festivalweide verzamelden gepassioneerde hordes black metal-fanatici met shirts van bands als Mayhem, Burzum, Immortal, Marduk, Blasphemy en natuurlijk Emperor. Het is heel uitzonderlijk dat Emperor op een festival staat. Hun laatste wapenfeit dateert van 2014. Deze zomer trekken de Noren op een Europese tournee ter ere van de twintigste verjaardag van de release van ‘Anthems to the Welkin at Dusk’. Dit was dus een buitenkansje voor elke Belgische metalhead. Met knallende drums, scherpe twin guitars en theatrale, haast opera-achtige keyboards vloog de band erin. De nummers duurden allemaal een minuut of zeven en werden nagenoeg vlekkeloos uitgevoerd, afgezien van een opvallend technisch defect waarbij de gitaar van black metal-pionier Samoth even wegviel en een kleine minuut bleef kraken.

Eén van de hoogtepunten van het concert was The Loss and Curse of Reverence. Het groot licht werd gedoofd en plots oogde de Graspop-weide een stuk grimmiger. Spooky! De overtuiging was overduidelijk in het gezicht van frontman Insahn te zien terwijl hij alles wat God verboden heeft, proclameerde. Kippenvelmomentje is een understatement! Graspop uitwuiven deed Emperor met hun piece d’oeuvre, Inno a Satana. Insahn droeg het nummer op aan “de vrijheid om van dit soort muziek te kunnen genieten”.

Lees hier de volledige review van het concert.

4. Sepultura

Hoewel Sepultura jaren tot de absolute top van de metal behoorde met de gebroeders Cavalera aan het roer, speelden ze dit weekend om zes uur al op de mainstage. Daar bewezen ze dat ze nog niet afgedaan hebben. We kregen vooral nummers van ‘Machine Messiah’ te horen, de laatste plaat van Sepultura. Daarmee keert de groep gedeeltelijk terug naar hun thrash en death metal roots. De aanstekelijke groove waarvoor Sepultura de laatste jaren bekendstaat, blijft natuurlijk overheersend. Ook live verwerkt de groep graag Braziliaanse elementen in haar sound. En dat was vrijdag meer dan duidelijk. Zanger Derrick Green klopte tijdens het brullen haast zijn trommel aan flarden en het opgezweept publiek sprong vurig op en neer met de beat. Samba, baby! Dit had bij momenten evenveel weg van een samba fiesta als van een metalconcert.

Hoogtepunten: Ratamahatta en Roots Bloody Roots.

Lees hier de volledige review van het concert.

5. Alestorm

Pirate metal, dat is drinken, feesten en nog eens drinken.

Hoogtepunten: Keelhauled, Shipwrecked, The Sunk’n Norwegian, Drink en Hangover.

Newsmonkey sprak met Alestorm vlak na hun optreden op Graspop. Het interview lees je hier.

6. Amenra

Amenra stond vrijdag in de gigantische Marquee-tent. Zanger Colin had een zwart gewaad aan en startte het lied Boden door twee metalen staven ritmisch tegen elkaar te kloppen. Spooky! Hun imposant, log geluid deed heel wat ‘Devil Horns’ de lucht ingaan. Het publiek headbangde in trance op de beat. Amenra werd door zowel jonge als oude fans geapprecieerd.

Hoogtepunten: Razoreater, Boden en Silver Needle, Golden Nail.

7. DevilDriver

Zaterdag speelde DevilDriver als één van de eerste groepen op de mainstage. Toch stonden ze al fris en monter te headbangen. Ze kregen het publiek zelfs mee en sommige fans waagden het zelfs een dansje te placeren. Groove metal van de bovenste plank!

Hoogtepunten: End of the Line, Grinfucked, Before the Hangman’s Noose en Meet the Wretched.

Vlak na het concert sprak newsmonkey met gitarist Mike Spreitzer, je leest het interview hier.

8. Carnation

De vijfkoppige death metalband Carnation uit Heist-op-den-Berg gaf donderdag hun eerste Graspop-concert. Op tunes waarin je de invloeden van classic acts als Obituary, Entombed en Cannibal Corpse duidelijk kan horen, brulde zanger Simon uit volle borst de meest verschrikkelijke teksten. Het was snikheet, maar dat belette de groep niet om als bezetenen te headbangen. Van deze barbaren gaan we beslist nog horen …

Hoogtepunten: Rituals of Flesh, The Great Deceiver en Explosive Cadavers.

Vlak na het concert sprak newsmonkey met Carnation, je leest het interview hier.

9. Mastodon

Mastodon, vroeger een obscure sludge band, is uitgegroeid tot één van de titanen van het metalgenre. De groep heeft dan ook een vrij radicale evolutie doorgemaakt en laat zich nu door van alles beïnvloeden: van pop punk tot blues tot death metal.

Hoogtepunten: Andromeda, Ancient Kingdom, Mother Puncher, Black Tongue en Steambreather.

10. Suicide Silence

Zondag kreeg Graspop voor de derde keer de koningen van de deathcore over de vloer. Vooral de jongere fans lieten zich helemaal gaan. Er werd dan ook zo hevig gemoshed dat het bijna op een écht gevecht begon te lijken. Ruig!

Hoogtepunten: Run, No Pity For a Coward, Slaves to Substance, Disengage en You Only Live Once.

11. Brides of Lucifer

Brides of Lucifer is niet zomaar een metalband, maar een heus ensemble bestaande uit dertien koorleden van Scala, Zornik-frontman Koen Buyse en enkele prominente, Belgische metalmuzikanten. Ze brengen een eerbetoon aan de metalscène door de klassiekers der klassiekers te spellen. Het resultaat was buitengewoon indrukwekkend!

Hoogtepunten: Walk (Pantera), Painkiller (Judas Priest) en Fear of the Dark (Iron Maiden).

12. Graveyard

Nog een act uit het Hoge Noorden! Deze retro rockers worden plaat na plaat succesvoller en stonden zelfs al meermaals op Pukkelpop. En dat voor een loeiharde bluesgroep! Zondag liet menig metalhead zich gaan op de swingende tunes van Graveyard waar zelfs het kleinste kind de invloeden van mastodonten als Deep Purple, Led Zeppelin en Black Sabbath in kan horen.

Hoogtepunten: Hisingen Blues, Uncomfortably Numb, Goliath en The Siren.

13. Evil Invaders

Iets na de middag bestormden de thrashers van Evil Invaders vrijdag de mainstage met hun razendsnelle metal, virtuoze gitaarsolo’s en hoog, earsplitting gegil. De festivalweide werd brutaal wakker geschud en de sfeer zat er meteen goed in.

Hoogtepunten: Raising Hell, Victim of Sacrifice en

Newsmonkey sprak met Evil Invaders vlak na hun derde concert op Graspop. Dat interview lees je hier.

14. King Hiss

King Hiss bracht een wolk van stoner, sludge en compromisloze rock ’n roll naar Graspop.

Hoogtepunten: Killer Hand, Snakeskin en Homeland.

Newsmonkey sprak met King Hiss vlak voor hun optreden op Graspop. Het interview lees je hier.

15. Suicidal Tendencies

Suicidal Tendencies zijn pioniers van de crossover. Dat is een mix van hardcore en thrash metal. Awesome toch? Het verbaasde dan ook niemand dat de moshpits superintens waren.

Hoogtepunten: I Shot Reagan, Possessed to Skate, Pledge Your Allegiance en Clap Like Ozzy.

16. Rammstein

De furie van den Duits! De wei brulde enthousiast mee en muzikaal zat Rammstein zo strak als een Elvis-pak. Wel was de show nagenoeg identiek aan die van op Rock Werchter 2016. Maar geef toe: vuilgebekte Duitsers, spectaculair vuurwerk, SM-humor en een zwevende zanger met vuurspuwende engelenvleugels. Dat willen we met plezier toch twee keer zien?

Hoogtepunten: Feuer Frei, Keine Lust, Du Riechst zo Gut, Ich Will, Sonne, Engel en Amerika

17. Opeth

Opeth brengt melodieuze death metal met veel progressieve invloeden. Muzikaal is de band van bijzonder hoog niveau, veel fans waren zondag dan ook gecharmeerd door innovatieve wisselwerking tussen loodzware gruntvocals en propere instrumentale schoonheid. Om je vinger van af te likken! Hoogtepunten: Sorceress, Cusp of Eternity, Era en Deliverance.

18. Sabaton

Muzikaal was de uitvoering van de show superstrak en ook de lichtshow was adembenemend en zo overtuigend dat we bij momenten het gevoel kregen zelf in de loopgraven te zitten. Na het achtste nummer Sparta bracht Sabaton met hun gedicht Diary Of An Unknown Soldier een hulde aan de ‘onbekende soldaat’, alle militairen die in een oorlog vermist zijn geraakt.

Hoogtepunten: In The Army Now, Resist and Bite, Panzerkampf Primo Victoria en Shiroyama.

19. Ministry

Industrial met een grote ‘I’! Na negen jaar afwezigheid keerde Ministry terug naar Dessel. De band is fitter dan ooit en de show van zaterdag was om van te smullen. Hoogtepunten: Rio Grande Blood, Lies Lies Lies, Worthless, Thieves en So What.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  61.636.609
 • Aantal
  doden
  1.442.572
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  570.829
 • Aantal
  doden
  16.339