Dit weekend 28°C maar er zijn ook nadelen aan verbonden

Dit weekend 28°C maar er zijn ook nadelen aan verbonden

Deze zaterdag staat er 28°C op je buitenthermometer en dat is natuurlijk goed nieuws. Maar aan die barbecuetemperaturen is er helaas ook een heel negatieve kant. 

Deze lekker warme week blijft maar duren, zeker al tot zaterdag, zegt het KMI. 25°C in het centrum van het land en tot 26°C in de Kempen en dat midden oktober: het is ongezien.

Droogte

2018 is dan ook een recordjaar. Sinds 1981, het jaar waarin we betrouwbare metingen hebben, hebben we nog nooit zoveel dagen gehad waarbij de temperatuur boven de 20 graden bleef. Het vorige record stond op 2003 met 116 dagen, momenteel zitten we aan 125 en die reeks is nog niet op zijn einde aan het komen. Deze oktober zit nu al 4 graden boven het gemiddelde.

Volgens klimatoloog Luc Debontridder van het KMI, die met Het Nieuwsblad praatte, heeft die continue zon wel een vervelend gevolg: droogt. “Het zal toch moeten regenen in november om de waterreservoirs te vullen.” De droogte is in eerste instantie dus vooral slecht nieuws voor de boeren, maar ook voor de bredere natuur. Champignons en paddestoelen, groeien bijzonder slecht dit jaar, met alle gevolgen voor de fauna. Muggen zijn dan weer zeer blij met het warme weer, zij blijven langer leven.

Zondag regen

Op korte termijn is het moeilijk om de nadelen van de verlengde zomer in te zien. De terassjes zitten nog vol, de commercanten zijn blij, het lijkt vooral een positief verhaal. Colruyt en Delhaize hebben alvast hun zomerkoopjes terug in de rekken gezet: je kan er barbecuevlees scoren voor een prijsje.

Deze vrijdag wordt trouwens ook nog een prachtige dag, voor wie in het weekend werkt. Enkele wolken voor de zon houden de temperatuur een fractie lager. Zaterdag wordt echt een uitzonderlijke dag, maar op zondag keren we terug naar de gebruikelijke regen in oktober.

De rest van de week valt het best mee: we gaan niet onder de 15°C en oktober zal dus op weervlak echt wat meer op oktober gaan lijken. Tegen dan zijn we de helft van de maand gepasseerd, het wordt dus wel eens tijd.

Gesponsorde artikelen