Dit wonderbaarlijke bier doet je hersenen beter werken

Aangezien onderzoek uitwijst dat een beetje tipsy zijn je creativiteit een boost geeft, werd een bier speciaal ontwikkeld om je creativiteit echt helemaal te optimaliseren: zie hier, The Problem Solver!

Dat mensen onder invloed van alcohol alle wereldproblemen kunnen oplossen is al langer bekend. Dat ze die geniale ingevingen de volgende dag allemaal vergeten zijn ook. Het komt er dus op aan om nét genoeg te drinken om je creativiteit optimaal te benutten. Want onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Illinois in Chicago hebben ontdekt dat de ideale hoeveelheid alcohol in het bloed om creatief problemen op te lossen 0,75 promille is. 

Studie

Het onderzoek, dat in 2012 werd gepubliceerd in het vakblad Conciousness and Cognition, gaf proefkonijnen drie woorden en vroeg hen woorden te bedenken om ermee te verbinden. Zo kan kan het woord ‘koffie’ bijvoorbeeld worden verbonden met ‘beker’, ‘boon’ en ‘bar’. De ene groep was nuchter, terwijl de andere lichtjes beneveld was, met een hoeveelheid alcohol in hun bloed van 0,75 promille. De tweede groep kon niet alleen meer antwoorden bedenken, ze werkte ook sneller en de oplossingen gaven blijk van meer inzicht.

Dat effect zou gelijkaardig zijn aan het effect van verveling of slaperigheid: het brein vermindert zijn aandacht voor detail en zijn verlangen om logische stappen van associatie te volgen. Zo wordt het denkproces bevrijd en krijgt de geest de kans om uit te schieten in onbekende richtingen.

Bier

En dat leidde tot The Problem Solver, een lumineuze ingeving van het Deense reclamebureau CP+B – al dan niet na enkele pintjes. Het gaat om een India Pale Ale (IPA), een amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 7,1 procent dat verkrijgbaar is in flessen van 75 cl. Wie zo’n fles naar binnen giet, bereikt zijn optimale niveau van creativiteit, luidt het. En voor mensen die doorgaans minder drinken dan anderen is de fles zelfs uitgerust met maattabellen zodat ze hun drankverbruik kunnen afstemmen op hun gewicht.

Het bier, dat wordt gebrouwen door de Rocket Brewing Company, is momenteel alleen te koop  in het Deense Kopenhagen, meldt The Telegraph. Of het al dan niet lekker is, zeggen ze er niet bij.

Rocket Brewing Company
Meer
Lees meer...