Dit zijn de 5 dingen die je sowieso nog niet wist over Edouard Philippe, de nieuwe Franse premier

Dit zijn de 5 dingen die je sowieso nog niet wist over Edouard Philippe, de nieuwe Franse premier

Na weken van spanning kennen we eindelijk de premier van Emmanuel Macron: het is Edouard Philippe geworden, de 48-jarige onderburgemeester van Le Havre die vooral gelinkt wordt aan de Republikeinen. Hij staat misschien vooral dicht bij Alain Juppé, ook nog presidentskandidaat en wil de rechterzijde met het centrum verenigen om zo Macron z’n regeringsperiode te vergemakkelijken.

1. Hij is begonnen bij de socialisten

Vandaag is hij dan wel lid van Les Républicains, maar voor hij bij die partij ging, was Edouard Philippe een echte PS-er. Maar na een tijdje wordt hij daar aan de kant geschoven en hij dient z’n partijkaart in.

Gedurende z’n hele carriëre zal hij ook in de privé blijven werken. Hij is een politiek manusje-van-alles en heeft geen zware politieke overtuigingen. “Een echte centrist, grappig en sympathiek, evenzeer links als rechts”, zegt één van zijn klasgenoten over hem in Challenges.

Cette carrière politique est entrecoupée de passages dans le secteur privé. Edouard Philippe est en fait un touche-à-tout et qui n’a pas de convictions politiques figées. C’est un “vrai centriste, drôle et sympathique, ami aussi bien avec des gens de gauche que de droite”, dit de lui dans Challenges un camarade de classe de l’ENA (passage obligé après Science Po pour les hommes d’Etat apparemment).

2. Hij had kritiek op Macron

Edouard Philippe stond eerst achter de logistieke inrichting van de campagne van Alain Juppé. Toen die uit de race viel, steunde hij Fillon maar uiteindelijk moest hij achter Macron staan.

Voor de linkse krant Libération gaf hij commentaar op de kiescampagne, hij had daar trouwens een paar indecent proposals voor zijn toekomstige president.

Hij zegt overigens dat hij weinig charisma heeft, maar er zijn voldoende mensen die hem met JFK vergelijken. Anderen zeggen dan weer dat hij meer lijkt op Brutus, u weet wel, die van de ‘vadermoord’. Op het einde keerde Philippe dan wel z’n kar richting Macron, het feit dat het alternatief president Le Pen was, zal daar ongetwijfeld ook iets mee te maken hebben.

3. Hij heeft misschien een beetje gesjoemeld met z’n aangifte

In Frankrijk ben je als politicus verplicht om elk jaar een aangifte te doen van je eigendommen. En daar heeft Philippe een aantal mensen tegen de borst gestoten door formeel te weigeren om bepaalde informatie op die aangifte in te vullen. Nuja, hij vulde op een aantal plaatsen ‘geen idee’ in.

Overigens heeft hij ook geen volledig blanco strafblad: er staat ook een flinke snelheidsboete op. De nieuwe premier van Frankrijk reed 155 kilomter per uur op een plek waar hij maar 11° mocht. Geen doden of gewonden en als Belg kunnen we daar een beetje smalend over doen, maar hij is wel vier punten kwijt op z’n rijbewijs, en een zware boete volgde er ook nog.

4. Hij houdt van The Godfather en Sean Connory

In meer intieme sfeer, waar houdt de nieuwe premier van Frankrijk eigenlijk van? Cinema, natuurlijk, net zoals de nieuwe president. Dat gaf hij ook toe in een interview aan Le Point. Z’n favoriete acteur is Sean Connory, “Een Schot met formidabele klasse. Hij is knap, jong, oud en dat in al z’n films.” Z’n favoriete film? “The Godfather van Francis Ford Coppola. Ik heb ‘m zeker vijftig keer gezien. Het is gewoon zo’n fantastisch perfecte tragedie in drie aktes, fantastisch geïnterpreteerd en is zo mooi gefilmd.”

Muziek dan, z’n favoriete zanger is Bruce Springsteen, en uiteraard is ‘The River’ het nummer waar hij het liefst naar luistert. In de categorie boeken leest hij ’t allerliefst Alexandre Dumas, je weet wel, die van de Drie Musketiers. Ook All The King’s Men van Robert Penn en Vendettta van Ellory staan op z’n boekenplank.

5. Hij is bang van de tandarts en … haaien.

Amusant detail over de premier van Frankrijk, Philippe heeft geweldige schrik een paar “Absurde dingen. Ik ben ontzettend bang van naar de tandarts gaan.” Wij begrijpen het, Edouard.

Hij kijkt ook niet bepaald graag naar vissen. “Ik heb schrik van haaien. Daarbovenop ben ik eigenlijk ook nooit op m’n gemap als ik in de zee zwem.” Toch wel een beetje vreemd als je in Le Havre woont.

In de reeks kleine karakterfoutjes liet Philippe ook weten dat hij z’n kleren altijd overal laat liggen, “mijn grootste fout volgens mijn vrouw.” Nog over textiel: hij heeft een zwak voor … manchetknopen. “Het is één van de weinige dingen waar je als man een beetje extra fantasie achter mag steken. Ik verzamel ze al enkele jaren, en ik kan ze ook gelukkig veel gebruiken.”

Tja, als premier zal hij heel z’n collectie mogen uitrollen.

Gesponsorde artikelen