Dit zijn de beste bierbestemmingen ter wereld, en er staan natuurlijk ook Belgische cafés tussen

Het beste café ter wereld, voor bierliefhebbers althans, ligt volgens RateBeer in Eizeringen, Lennik. Het volkscafé ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ is ook officieel de op één na beste bierbestemming ter wereld. Enkel het restaurant Akkurat uit Stockholm moeten ze laten voorgaan. België staat in totaal met zeven adresjes in de top 50 van RateBeer.

RateBeer rangschikt onder de beste bierbestemmingen zowel cafés en restaurants als brouwertapzalen en bierwinkels.

1. Restaurant Akkurat – Stockholm (Zweden)

Geklopt door de Zweden? Ja, maar een blik op hun Instagram-pagina maakt duidelijk dat ze echt wel smaak hebben wat bier betreft. We zien er vooral Belgisch bier tussen staan, en dan niet zozeer de echt commerciële bieren, maar net de pareltjes waar we zo fier op zijn. Alleen vrezen we dat de prijs iets minder zal meevallen, de Zweden kennende.

2. In de Verzekering tegen de Grote Dorst – Lennik (België)

Volkser wordt het begrip volkscafé niet. Als je voor de deur staat, lijk je zo een sprong in de tijd te maken. Binnen worden natuurlijk heerlijke Belgische bieren geserveerd. Officieel dus de beste bestemming in eigen land voor bierliefhebbers. Je moet je bezoek wel goed plannen, want dit café is alleen op zondag na de mis open.

3. Biercab – Barcelona (Spanje)

Een serieuze kanshebber voor de eerste plaats de komende jaren lijkt ons dit café in Barcelona. Met serieus wat bier op de tap, maar een nog indrukwekkendere bierlijst. We komen er heel wat geuze tegen, maar ook kleine brouwers uit ons land die wij hier vaak enkel lokaal of in heel gespecialiseerde zaken tegenkomen. En natuurlijk is het een internationale zaak met ook enkele vakkundig gebrouwen bieren uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Italië.

4. Mikkeller & Friends – Kopenhagen (Denemarken)

Mikkeller kennen we in België natuurlijk ook al. Je kan hun bier hier en daar al kopen, en ze zijn ook vaste klant op een aantal bierfestivals. Wie naar de bron wil, moet uiteraard naar Denemarken, en meer bepaald hun café in Kopenhagen. Ze bestaan eigenlijk nog maar een goeie tien jaar, maar vandaag exporteren ze hun bier al naar ongeveer 40 landen.

5. Kulminator – Antwerpen (België)

Nog een Belg in de lijst, en de Kulminator uit Antwerpen stond ooit zelfs op de eerste plaats. In 2007, 2009, 2011 en 2014 voerde het café de rangschikking aan. Een blik op de bierkaart zegt genoeg: meer dan 600 verschillende bieren! De naam Kulminator is trouwens afkomstig van één van de strafste bieren ter wereld, gebrouwen in het Duitse Kulmbach.

6. Ma Che Siete Venuti a Fa – Rome (Italië)

In Rome moet je als bierliefhebber in deze bar zijn. Ook hier een indrukwekkende reeks bieren op tap. En dat met bieren uit de hele wereld. Van ons landen hebben ze er Geuze Cantillon op de tapkraan. Maar voorts ook veel Italiaanse bieren, want veel bierkenners weten dat ze daar de laatste tijd een paar heel goede bieren brouwen.

7. The Porter Beer Bar – Atlanta (VS)

Nog eentje die flink in de running is voor een eerste plaats in de toekomst. Een bierlijst waar je van achterover valt, zeker als je ze allemaal wil proeven. De Verenigde Staten zijn het nieuwe bierwalhalla aan het worden, en hier vind je een serieuze greep uit het enorme aanbod. Natuurlijk hebben ze ook respect voor de bron van hun biercultuur en staan er een hoop Belgische bieren in de aanbieding.

8. Churchkey – Washington (VS)

Bier uit blik? Jawel, en de naam heeft daar ook iets mee te maken. Het voorwerp waarmee je een blikje met een vlakke bovenkant opent heet volgens de website van het bier ‘a churchkey’. Het is dan ook het belangrijkste kenmerk van deze pils. Vroeger waren alle blikjes zo, tot de variant die wij kennen op de markt kwam en blikjes in één ruk konden worden geopend. Veel handiger zou je denken, maar dan was het niet zo speciaal natuurlijk. De bijhorende bar met craft beers in Washington staat op de achtste plaats.

9. Brick Store Pub – Decatur (VS)

De rest van de top 10 wordt door Amerikanen ingepalmd. Het bewijst hoezeer ze aan de overkant van de oceaan aan een opmars bezig zijn. Maar ze zijn het heiligdom aller bieren echt niet vergeten. Wanneer we op hun bierkaart klikken, staat hun selectie Belgisch bier netjes bovenaan. Of althans Belgische stijl, want ook in het buitenland hebben ze onze tradities goed gekopieerd. En zelfs uitgebreid, zoals de lijst met Amerikaanse bieren daaronder bewijst.

10. The Birch – Norfolk (VS)

De website van The Birch opent zoals wij dat graag zien: met de bierlijst. Ook hier een moderne internationale mix. Deze bar ligt in de staat Virginia.

13. De Heeren van Liedekercke – Denderleeuw (België)

Nog vijf Belgen in de top 50. Op de dertiende plaats staat het café De Heeren van Liedekercke uit Denderleeuw.

19. Chez Moeder Lambic Fontainas – Brussel (België)

Eén van de bekendste cafés van Brussel en nog net in de top 20: Chez Moeder Lambic.

24. Cantillon – Brussel (België)

Cantillon mocht natuurlijk niet ontbreken. Hun bier wordt in de meerderheid van de cafés hierboven geserveerd.

33. ’t Brugs Beertje – Brugge (België)

Leuke naam en nog een pareltje in één van onze belangrijkste biersteden.

35. Chez Moeder Lambic Saint-Gilles – Brussel (België)

Nog een tweede café van Chez Moeder Lambic in de top 50.

De volledige lijst met de beste bierbestemmingen vind je HIER.

Meer
Lees meer...