Dit zijn de gelukkigste landen ter wereld, volgens de Verenigde Naties

Elk jaar stellen de Verenigde Naties een ranking op met de gelukkigste en dus ook ongelukkigste landen ter wereld op. Is het een verrassing dat de Scandinavische landen opnieuw hoog grijpen? Waarschijnlijk niet, en toch is er dit jaar iets bijzonders aan de ranking. 

Wat maakt jou gelukkig? Een fijne job, een leuke studie, een goed relatie … dat zijn waarschijnlijk de antwoorden die het snelst terugkomen. Maar gemiddeld genomen zijn er een aantal andere indicatoren, en die gebruiken de Verenigde Naties om elk jaar een top tien op te stellen met de gelukkigste landen ter wereld erin. Spoilers: we staan er niet bij.

Migranten gelukkig

Levensverwachting, je sociale netwerk, corruptie, overheid en onderwijs, dat zijn zowat de speerpunten van het jaarlijkse onderzoek. Dit jaar keken ze bij de VN echter ook naar iets anders: mentale gezondheid. Daarnaast zochten ze ook naar een correlatie tussen de gelukkigste landen én de landen waar migranten het gelukkigste in zijn. Wat blijkt? Er is wel degelijk een match tussen de twee.

iStock

Zonder je nog langer in spanning te houden: Finland mag dit jaar het kroontje opzetten, en samen met vier andere noordelijke landen tonen ze dat Scandinavië nog steeds de kop trekt. Vorig jaar mocht Noorwegen zichzelf de gelukkigste noemen, en in de top tien werd er eigenlijk enkel van plaats gewisseld. De index bestaat sinds 2012 en sindsdien hebben de Scandinavische landen het eigenlijk altijd al goed gedaan.

Wat is de top tien? In volgorde van één naar tien: Finland, Noorwegen, Denemarken, Ijsland, Zwitserland, Nederland, Canada, Nieuw-Zeeland, Zweden en Australië.

Geluk is besmettelijk

John Helliwell, één van de co-auteurs van het rapport en professor-emeritus in de economie aan de universiteit van British Columbia, liet ook optekenen dat de top tien staten waarin het algemene welzijnsniveau het hoogst lag, ook de landen zijn waarin immigranten het gelukkigst zijn. Met andere woorden: geluk is een beetje besmettelijk.

Maar hoe creëer je dan omstandigheden voor je mensen om zich gelukkig te voelen? Volgens het rapport is persoonlijke vrijheid een belangrijke factor. Tegelijk moet je wel zorgen voor een groot sociaal vangnet, waardoor inwoners soms wel véél belastingen betalen. Kort gezegd weten de Scandinaviërs dus hoe ze hun centen moeten omzetten in welzijn. Het belang van je omstandigheden kan dan ook niet onderschat worden, klinkt het nog. “Geluk is geen kwestie van er zelf genoeg voor kiezen”, concludeert de VN.

Wil je ook eens het geluk gaan opsnuiven in Zweden? Lees dan hier alles wat je moet weten over een citytrip naar Stockholm!

iStock
Meer
Lees meer...