Dit zijn de grootste concurrenten van Sennek in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival

Dit zijn de grootste concurrenten van Sennek in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival

Vanavond zal onze Sennek proberen om een plekje in de finale van het Eurovisiesongfestival te bemachtigen. Maar daarvoor moet ze eerst voorbij de halve finale geraken. En die eerste halve finale is bikkelhard, met een aantal topfavorieten voor de eindoverwinning. Dit zijn de landen waar we vanavond voor moeten opletten. 

Het Eurovisiesongfestival gaat vanavond van start en het begint voor ons al met een spannende halve finale. Want België zit in de moeilijkste halve finale, waarbij verschillende topfavorieten het tegen elkaar moeten opnemen.

Dus hoewel de kenners er aanvankelijk vanuit gingen dat België met gemak naar de finale zou gaan, zakten we de afgelopen week een heel aantal plaatsen bij de bookmakers. Hierdoor mogen we ons dus verwachten aan een spannende strijd om een ticket voor de finale. De helft van de punten, van de jury, werden gisteren al verdiend, de andere helft wordt tijdens de liveshow gegeven via televoting.

Zwaarste halve finale

De halve finales werden enkele maanden geleden geloot. Deze loting gebeurde dus nog voor de meeste landen hun nummers bekend hadden gemaakt. Sennek kwam zo terecht in de eerste halve finale, die toen al voor- en nadelen had.

“In de eerste halve finale, een goede plek. Wie doorstoot naar de finale, heeft erna wat meer tijd om zich voor te bereiden op de finale”, legde commentator Peter Van de Veire toen uit. “Het enige nadeel van die eerste halve finale is dat er één land meer in meedoet dan in de tweede halve finale.” Sennek moet in de halve finale bij de eerste tien van de negentien deelnemende landen geraken. En deze landen kunnen het haar moeilijk maken.

1. Israël

Bij de bekendmaking van het nummer van Israël steeg het land meteen naar de eerste positie bij de bookmakers. En die positie heeft de Israëlische Netta maar vandaag voor het eerste afgestaan.

Israël doet een worp naar de overwinning met het nummer Toy, een dansbaar nummer over #metoo. Netta zingt “I’m not your Toy, you stupid boy” en gooit er hier en daar een kippengeluidje en -dansje bij. Op en top Eurovisie dus en een grote kanshebber om de eindoverwinning in de wacht te slepen. We kunnen er dus zeker van zijn dat Netta een van de felbegeerde tickets voor de finale mee naar huis zal nemen.

2. Tsjechië

Eurovision

Een tweede gevaarlijke concurrent voor Sennek komt uit Tsjechië. Mikolas Josef is met z’n 22 jaar een van de jongste deelnemers aan het Eurovisiesongfestival dit jaar en komt nergens zonder zijn rugzak. Lie To Me is een aanstekelijk nummer met een trompet in de hoofdrol. De act van Tsjechië is zonder twijfel de modernste dit jaar en het gebruik van verschillende camerastandpunten zorgt ervoor dat je bij momenten het gevoel hebt dat je naar een videoclip aan het kijken bent.

Maar het zat Mikolas de afgelopen dagen niet echt mee in Lissabon. Tijdens de eerste repetitie landde hij fout na een salto waardoor hij in het ziekenhuis belandde. Aanvankelijk werd gevreesd voor de verdere repetities en zelfs voor zijn deelname. Maar de jonge Tsjech beet van zich af en stond enkele dagen later toch weer op het podium voor zijn tweede repetitie. Zijn salto’s laat hij nu wel achterwege, maar van een finaleplek mag hij eigenlijk al zeker zijn.

3. Estland

De vreemde eend in de bijt is Estland. Zij sturen de operazangeres Elina Nechayeva naar Lissabon. Elina is ongetwijfeld de meest getalenteerde zangeres van de hele wedstrijd.

We horen je natuurlijk al denken: “Een operanummer op Eurovisie? Het festival van de kitsch?” Het lijkt inderdaad wat vreemd, maar de afgelopen jaren is al meermaals bewezen dat je op het Eurovisiesongfestival echt kan scoren met een nummer dat afsteekt van de rest. En dat doet Elina zeker. Ze brengt haar nummer in een opvallende jurk met lichtprojecties, waardoor het ook visueel een interessant optreden is.

4. Bulgarije

Een andere opmerkelijke inzending is die van Bulgarije. Het vijftal EQUINOX brengt een modern nummer met een duister kantje. Net zoals Estland is het een nummer dat afwijkt van de anderen in de halve finale en net daardoor interessant wordt en vooral bijblijft.

EQUINOX bestaat uit vier mannen en een vrouw, die hun nummer vijfstemming zingen. Een aartsmoeilijke taak dus, maar ze doen het keer op keer met glans. Sennek zal dus ook moeten oppassen voor deze duistere Bulgaren.

5. Cyprus

Eleni Foureira is dé grote verrassing van de eerste halve finale. De bookmakers schatten de knappe Cypriotische aanvankelijk niet al te hoog in, maar vanaf haar eerste repetitie schoot ze als een pijl omhoog en staat ze zelfs helemaal bovenaan bij de bookmakers.

Het is dus vooral de liveprestatie die het hem doet voor Cyprus. Eleni pakt tijdens haar nummer Fuego uit met vlammenwerpers, zwiert met haar weelderige haardos in het rond en schittert op het podium in haar glitterbodysuit. Kortom: dit is Eurovisie op z’n best en zal dus zeker veel fans kunnen bekoren.

Wat met België?

De concurrentie is dus niet mals voor onze Sennek, maar ook zij kan in Lissabon op veel bijval rekenen. De sympathieke Laura heeft al veel hartjes weten veroveren tijdens interviews met de internationale pers. A Matter Of Time wordt ook luidkeels meegezongen door de fans, waardoor we de hoop dus zeker nog niet moeten opgeven.

Sennek groeide van repetitie tot repetitie en wist ook op de generale repetitie, waarbij de internationale jury’s hun punten geven, te overtuigen. Maar het is en blijft een moeilijke halve finale met veel opvallende nummers, waarin ons ingetogen nummer dreigt te verbleken. Er staat ons dus een spannende halve finale te wachten.

Wil je Lissabon en de arena van het Eurovisiesongfestival ook eens in het echt zien? Boek dan hier je reis.

Gesponsorde artikelen