Dit zijn de pechvogels van de verkiezingen

Dit zijn de pechvogels van de verkiezingen

Iedere wedstrijd heeft winnaars en verliezers, maar soms is het hard en onrechtvaardig.

Zonder enig leedvermaak is het toch interessant eens na te gaan wie (voor de Federale kamer) de pechvogels waren bij deze verkiezing. 

Meer stemmen dan de verkozene, en toch bot vangen.

Zeven kandidaten haalden meer stemmen dan de verkozene op hun lijst. Voor Frieda Brepoels en Pol Van Den Driessche is het écht balen. Frieda had bijna 13.000 stemmen meer op de N-VA lijst in Limburg dan verkozene Werner Janssens. Ze haalde in haar kieskring 4,1% van de stemmen. De partij deed het, mede dank zij haar, prima. En toch is ze er niet bij in het halfrond. Ook voor Pol Van Den Driessche is het een afknapper van jewelste. Hij haalt in West-Vlaanderen 22.458 stemmen, en 7.763 stemmen meer dan NV-A-verkozene An Capoen. Sorry Pol, next time better.Bronzen pechmedaille is voor Louis Tobback, maar die is vermoedelijk niet meer zo happig om naar Brussel te gaan. 

De net-niet club.

Een aantal niet-verkozenen ligt er nog wakker van. Als ze nog één keer meer de markt hadden afgeschuimd, als ze net iets meer mensen hadden duidelijk gemaakt dat je voor meer dan één kandidaat een voorkeurstem konden uitbrengen binnen één lijst,… Als ze dit, als ze dat… Maar ze deden het niet, en strandden op een zucht van de pluche.Koen Dillen, huisarts uit Mol, strandde op 42 stemmen van verkozene Rita Bellens in Antwerpen. Felix De Clerck, zoon van, haalt zilver in deze categorie. Hij haalde in deze fotofinish 81 stemmen te weinig om zijn demon, Franky Demon achter zich te houden. 16.312 stemmen is niet niks, 1,7% van de stemmen van de kieskring is prima. Felix is een leuke kerel met toekomst, maar ouch, vijf jaar in de woestijn is héél lang voor 80 tekort op meer dan 16.000. Dat moet pijn doen. Sterkte Felix!Brons gaat naar voormalig Antwerpse schepen Gantman. We sluiten het rijtje met Mister Michel die op de Open VLD-lijst goed scoorde, maar toch de competitie-eindspurt van zijn geliefde RSCA niet meer in oude benen had.

Populair maar met te korte beentjes

Een aantal niet verkozenen zijn toch uitzonderlijk populair in hun kieskring. Dat blijkt uit het hoge percentage van hun stemmen in verhouding tot het totaal aantal in hun kieskring.Marc Roppe, NVA-Voorzitter Hasselt kan ondanks een mooie score geen V-teken opsteken. Brons gaat naar mijn oude buddy Gerald Kindermans. Verder valt Bert Schoofs op in de lijst, jaar en dag in het Parlement voor het Blok/Belang, en nu plots verplicht werk te zoeken van zodra de afscheidspremie opgebruikt is. Het is duidelijk dat men in Limburg wèl weet dat je meer bollekes op één lijst mag rood maken. De hele top acht in deze categorie komt dan ook uit deze kieskring. Monique Swinnen is gedeputeerde in de Provincie Vlaams Brabant, dus als lijstduwer was het niet de bedoeling dat ze iets anders deed dan goed scoren. En dat deed ze. 

Voor deze pechvogels toch een proficiat!

Er is niets aan te doen. Nog één nacht uithuilen, en herbeginnen. Deelnemen is NIET belangrijker dan winnen, wat men ook moge beweren. En vooral als het zo dicht bij was moet het verdomd pijn doen na een zware campagne. Toch proficiat voor deze mooie scores!

Gesponsorde artikelen