Dit zijn enkele redenen waarom elke muziekliefhebber naar Les Ardentes moet gaan

Dit zijn enkele redenen waarom elke muziekliefhebber naar Les Ardentes moet gaan

In 2012 waren slechts 15% van de bezoekers van Les Ardentes Vlaming. 5% was toen van een andere nationaliteit dan de Belgische. Sindsdien is de bekendheid van het festival Les Ardentes is nog altijd eerder onbemind aan deze kant van de taalgrens en dat is onterecht. Van 9 tot 12 juli viert Les Ardentes zijn tiende verjaardag. Waarom je er dit jaar absoluut bij moet zijn? Lees gewoon verder!

1. Kendrick Lamar

Er zijn weinig hippere vogels in de hiphop van vandaag dan Kendrick Lamar. De whizzkid uit de hiphop bracht dit jaar To Pimp A Butterfly uit, een plaat die meteen geroemd werd als één van de hoogtepunten in de hiphopgeschiedenis. De plaat vermengt hiphop met andere stijlen als jazz, soul, funk, r&b en spoken word en overstijgt net daardoor het genre. Dat een single uit de plaat, King Kunta, door zowat alle zenders – bijvoorbeeld ook Radio 1 – is even uitzonderlijk als terecht, maar ook de teaser I die al in 2014 uitkwam, was onweerstaanbaar goed.

Ook live is Kendrick Lamar een sensatie én dit jaar exclusief te zien in België op Les Ardentes. Hij is headliner op de eerste dag. Dat To Pimp A Butterfly moeilijk te vertalen is naar het podium, blijkt uit mans setlists waar slechts drie nummers van die plaat op terug te vinden zijn. Dat is enigszins jammer, maar geen reden om een potje te gaan huilen in een hoekje, want voorganger good kid, m.A.A.d. city van drie jaar geleden was ook al een hoogtepunt uit de hiphop.

2. Andere exclusieve namen

Nicki Minaj, Iggy Pop, A$AP Rocky en D’Angelo: het zijn – naast Kendrick Lamar – maar enkele voorbeelden van namen die in België deze zomer exclusief op Les Ardentes te zien zullen zijn. Het festival slaagt er elk jaar in om enkele grote en klinkende namen exclusief aan zich te binden. Na tegenvallende edities in 2012 en 2013 besloot de organisatie meer te gaan investeren in de affiche. Vorig jaar bijvoorbeeld hadden ze in Les Ardentes Stromae, Massive Attack en Placebo, dit jaar pakken ze groot uit binnen de hiphop en wie er legendes uit de rock wil zien kan terecht bij Paul Weller en Iggy Pop..

Rick Kern WireImage

3. Rechtlijnigheid

Les Ardentes is een festival dat keuzes durft te maken en die ook consequent doortrekt. Concreet: hiphop blijft een moeilijk genre om in Vlaanderen op een festival te programmeren. Of op een festival überhaupt. Ja, Pukkelpop programmeerde Eminem in 2013, maar oogstte daar ook veel kritiek mee. Kanye West mocht vorige week Glastonbury headlinen en ze kregen een stevige petitie over zich heen.

Vlaamse festivals en hiphop, het blijft een moeilijk huwelijk, op Couleur Café na. En toch is er een weelde tegenwoordig, want het was lang een probleem dat hiphoppers live gewoon vaak niet goed waren. Terwijl met Kendrick Lamar, Run The Jewels en Kanye West enkele van de beste liveacts hiphoppers zijn tegenwoordig. Les Ardentes durft dit jaar voor een affiche te kiezen waarop hiphop de boventoon voert en naast Kendrick Lamar ook nog D’Angelo – wiens passage in Vorst Nationaal dit voorjaar bejubeld werd – en A$AP Rocky.

Dat ook Studio Brussel eindelijk hun angst voor hiphop heeft overwonnen – zowel Kendrick Lamar als A$AP Rocky waren daar in de laatste maanden Hotshot – gaat hopelijk één en ander in de toekomst veranderen.

Andrew Benge Getty Images Entertainment

4. (Vrij) democratische prijzen

Het is allemaal zo duur, meneer. En die prijzen blijven maar stijgen, meneer. Allemaal waar. Ook bij Les Ardentes zit de ticketprijs in stijgende lijn, maar een combiticket voor een vierdaagse Les Ardentes kost ‘maar’ 150 euro. En net als bij Cactus ben je niet beperkt in je keuze tot een combiticket of een dagticket, maar kan je als je twee of drie dagen wil gaan ook gewoon een pas kopen voor twee of drie dagen.

5. De Belgische namen

Les Ardentes is een Belgisch festival en dus zijn er ook heel wat Belgische namen op terug te vinden. Dan hebben we het over grote namen als dEUS, Balthazar en Oscar And The Wolf – de heilige drievuldigheid – maar nog veel meer over de kleinere namen die hier hooguit een belletje doen rinkelen. Les Ardentes kan uitpakken met de comeback van Starflam en heeft ook moois als BRNS, Roscoe, Great Mountain Fire, Alice On The Roof en het aanstormende STUFF. op hun affiche staan.

Buteo Buteo

6. Populair én specifiek

Natuurlijk, dat gaat zowat op voor elk festival, maar zoals we hierboven bij de Belgische namen al aangeven zijn er ook ontdekkingen te doen op Les Ardentes. Zo is Benjamin Clementine te zien op dit festival, een singer-songwriter die zijn nummers eerder lijkt voor te dragen dan te zingen. Datzelfde weekend passeert hij ook op Cactus, net als Black Rebel Motorcycle Club en James Vincent McMorrow. De sprookjeselectro van Forest Swords is zeker een bezoekje waard, de liefhebbers van de betere singer-songwriter kunnen terecht bij James Vincent McMorrow die qua stemgeluid wat doet denken aan Bon Iver en de jonge Londenaar Ben Khan combineert electro-pop met r&b en wie nood heeft aan een portie kwaadheid en een hoog fuck you-gehalte kunnen we Sleaford Mods aanraden. Zij waren het ook die een stem gaven aan de meest opgemerkte song op This Day Is My Enemy van The Prodigy.

7. Gezelligheid en verbroerdering

Waarom zouden we eens niet uit onze cocon komen en verbroeden met onze Waalse vrienden? Bovendien is Les Ardentes ook gezellig. Het vindt plaats in Luik op de terreinen van de Halles des foires (beurshallen), in het Astridpark en in de wijk Coronmeuse in het noorden van de stad.Het kan je een stad doen ontdekken en een ander perspectief bieden op de stad Luik, waar we hier eerlijk gezegd toch niet veel over weten. Het terrein wordt versierd waar het kan en ecologie wordt er hoog in het vaandel gedragen. Alles bij elkaar dus meer dan redenen genoeg om eens een weekendje naar Luik af te zakken!

Belga

Tickets voor Les Ardentes zijn nog altijd hier verkrijgbaar.

Gesponsorde artikelen