Document bewijst zwart op wit: Mayeur wist dat linkse betoging niet mocht, maar verdedigt ze toch

Document bewijst zwart op wit: Mayeur wist dat linkse betoging niet mocht, maar verdedigt ze toch

De Brusselse PS-burgemeester Yvan Mayeur ligt opnieuw onder vuur. Voor afgelopen weekend vaardigde de Brusselse politie een algemeen stakingsverbod af in Brussel. Desondanks het verbod zochten toch heel wat protestanten de straat op. Mayeur beweert dat enkel extreemrechts niet mocht protesteren, en stelt zich vragen bij het harde optreden tegenover de linkse betogers. Maar documenten bewijzen zwart op wit dat niemand mocht betogen.

Begin vorige week hadden verscheidene groepen, waaronder het extreemrechtse Franse Génération Identitaire, opgeroepen massaal te betogen in Sint-Jans-Molenbeek. Die oproepen werden opnieuw ingetrokken nadat de Brusselse autoriteiten alle manifestaties hadden verboden. Ondanks dat verbod gingen enkele organisaties dit weekend toch een tegenbetoging houden op het Beursplein. En zo geschiedde … In totaal werden 140 personen gearresteerd, zo’n 60 procent daarvan had een linkse stempel.

Volgens De Tijd is burgemeester Yvan Mayeur (PS) allesbehalve tevreden met het politieoptreden. Volgens hem was het verbod enkel van kracht was op extreemrechtse betogers. “Als ik als burgemeester van Brussel een gemeentelijk besluit uitvaardig, dan moet mijn politiekorps dat respecteren. Punt. Het manifestatie- en samenscholingsverbod gold enkel voor extreemrechtse groeperingen. Ik begrijp niet waarom er zoveel mensen administratief zijn aangehouden, zoals de voorzitter van de Ligue des Droits de l’Homme.”

Document bewijst zwart op wit

Maar de politievakbond VSOA komt met een besluit van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) als zwart op wit bewijs: “Elke bijeenkomst in het kader van de oproep tot de betoging en bijeenkomst of in het kader van enige andere oproep of bijeenkomst die ermee verband houdt, zoals elke voor- of tegenbetoging ten opzichte van deze bijeenkomst, wordt op 2 en 3 april 2016 verboden op heel het grondgebied van de Brusselse Agglomeratie. Dit verbod geldt bijgevolg zowel voor deelnemers en organisatoren als voor de tegenstanders van deze bijeenkomsten.”

En ook politiewoordvoerder Christian De Coninck zegt zeer duidelijk: “Het verbod was geldig voor alle manifestaties en samenscholingen die te maken hadden met 22 maart”. Ook voor (extreem-)links dus.

Ook Mario Thys, voorzitter van de nationale politievakbond, bevestigt aan De Standaard dat niemand mocht betogen: “De politie volgde dit weekend nochtans het samenscholingsverbod dat zowel door Mayeur voor de stad uitgevaardigd was, als door gewest voor alle negentien gemeentes. Alle manifestaties zijn verboden. Punt aan de lijn. Links of rechts? Maakt helemaal niets uit. De politie moet die beslissing respecteren.”

Gesponsorde artikelen