Dodelijke hittegolf in India maakt al meer dan 500 slachtoffers

Dodelijke hittegolf in India maakt al meer dan 500 slachtoffers

Meer dan 500 mensen zijn al om het leven gekomen door een extreme hittegolf in India. In sommige delen van het land loopt de temperatuur op tot een record van 48 graden. Vooral in het zuiden van het land vallen veel slachtoffers en de extreme warmte zal nog zeker een week aanhouden. 

India wordt al enkele weken geteisterd door een extreme hittegolf en die eist haar tol. De meer dan 500 slachtoffers zijn overleden door beroertes en extreme uitdroging, dat meldt The Guardian. De meeste doden vielen op het platteland in de zuidelijke delen van het land. De straten en supermarkten zijn er verlaten, waardoor er geen middelen ter beschikking zijn. De lokale autoriteiten beloven een som van 1.400 euro voor de familie van de overledenen ‘ter compensatie’.

In de noordelijke stad Allahabad steeg het kwik gisteren tot 47,7 graden Celsius en in de hoofdstad Delhi was het puffen bij 43,5 graden. En de warmte blijft aanhouden. Volgens een Indiase meteoroloog zal de hittegolf nog zeker een week duren. “Het is warm en het zal warm blijven. Mensen moeten binnen blijven en veel water drinken”, raadt hij aan.

Let’s go to the mall

Taxichauffeurs leggen het werk neer nadat een van hun collega’s overleed in zijn taxi. Door de hoge vraag naar elektriciteit en het ontoereikende elektriciteitsnet zijn er bovendien verschillende elektriciteitspannes. Daarom vluchten mensen naar de enige plek waar nog airconditioning is: shoppingcentra. Die hebben eigen generators ingezet om de koelte te bewaren. “We zien meer en meer mensen naar het shoppingcentrum komen en ze spenderen er meer tijd dan normaal en stappen dan weer naar buiten zonder iets te kopen. Maar we begrijpen het. Het is vreselijk warm buiten”, zegt veiligheidsagent Nasir van een shoppingcentrum in Patna aan een Indiase krant.

Gelukkig is het einde in zicht. De moesson zal het zuiden van het land bereiken op 31 mei. De downside? Het zal nog enkele weken duren vooraleer die moesson het noorden zal verlossen van de hoge temperaturen.

Gesponsorde artikelen