Doden door extreme kou in VS, Australië zucht onder een record-hittegolf die al weken aanhoudt

Doden door extreme kou in VS, Australië zucht onder een record-hittegolf die al weken aanhoudt

In de VS zijn zeker tien mensen omgekomen door extreem winterweer. Op sommige plaatsen zijn temperaturen beneden de -40 graden Celsius gemeten. In Australië zuchten ze dan weer onder een record-hittegolf die al weken aanhoudt. In een studie van een Australische universiteit werd onlangs gewaarschuwd dat de temperatuur aan het eind van deze eeuw ook in de grote Australische steden kan oplopen tot 50 graden Celsius. Ook als de klimaatdoelen van Parijs worden gehaald, kan volgens de onderzoekers niet worden voorkomen dat de temperatuur stijgt.

In een deel van het midwesten van de VS is het leven grotendeels tot stilstand gekomen. Scholen, winkels en overheidsinstanties zijn dicht en de postbezorging ligt stil. Ook het vliegverkeer is ontregeld. Duizenden binnenlandse en ook honderden buitenlandse vluchten zijn geannuleerd. Ook het treinverkeer van en naar Chicago is stilgelegd.

De ijskoude wind zorgt voor temperaturen van ver beneden het vriespunt. Wees de thermometer in Fargo (North Dakota) om en nabij de -31 Celsius aan, daalde het kwik in Park Rapids (Minnesota) tot -41. Rond Chicago, waar het kwik zich tussen de -20 en -30 beweegt, is het treinverkeer stilgelegd. Op veel plaatsen zijn ‘warmtecentra’ en politiebureau’s opengesteld voor daklozen.

Enkele slachtoffers van het barre winterweer werden dood op straat gevonden. Het gaat om ouderen, maar ook twee studenten overleefden de extreme vrieskou niet. In de staat Illinois wist de politie 21 mensen uit een bus te redden die was gestrand nadat de motor door de kou was uitgevallen.

De lage temperaturen worden veroorzaakt door ijskoude wind uit het poolgebied. Die trekt nu langzaam ook naar het oosten van de VS. (Lees: Trump heeft het weer mis: extreme kou in VS is wel degelijk gevolg van veranderend klimaat)

Ondertussen, aan de andere kant van de wereld

Australië, waar het zomer is, heeft dan weer te maken met extreme hitte. Het land zucht onder een record-hittegolf die al weken aanhoudt. In Sydney loopt het kwik op tot zo’n 40 graden Celsius. Bewoners van zo’n 45.000 huizen in de stad kregen vandaag te maken met stroomuitval. Mensen kwamen vast te zitten in liften, verkeerslichten vielen uit en een ziekenhuis kwam zonder elektriciteit te zitten.

Stroomleverancier Ausgrid onderzoekt de oorzaak van de storing. Stroomstoringen tijdens hittegolven worden vaak veroorzaakt door het intensieve gebruik van airconditioningsystemen. Ook eerder deze maand viel de stroom op sommige plaatsen uit.

Het Australische weerbureau heeft gewaarschuwd dat het hete, droge weer aan kan houden tot eind april. In de zuidelijke plaats Adelaide is vorige week de hoogste temperatuur ooit gemeten in een grote Australische stad: het werd er 46,6 graden Celsius. Ook in veel andere plaatsen werden temperatuurrecords gebroken. In Port Augusta was het het warmst, daar werd het 49,5 graden.

Het eind van de hittegolf is nog niet in zicht. Op veel plaatsen geldt een verbod op het maken van open vuur. Tientallen mensen moesten naar het ziekenhuis omdat ze bevangen werden door de hitte.

In een studie van een Australische universiteit werd onlangs gewaarschuwd dat de temperatuur aan het eind van deze eeuw ook in de grote Australische steden kan oplopen tot 50 graden Celsius. Ook als de klimaatdoelen van Parijs worden gehaald, kan volgens de onderzoekers niet worden voorkomen dat de temperatuur stijgt.

epa
epa

Gesponsorde artikelen