Dodental door hittegolf (maar vooral ramadan) in Pakistan loopt nu heel snel op: al duizenden slachtoffers

De hittegolf die Pakistan geselt, is aan het uitdraaien op een gigantische ramp. Alleen al in de hoofdstad Karachi is nu sprake van 2.000 doden sinds zaterdag. En de temperaturen van overdag 45 en ’s nachts 33 graden blijven nog zeker een week aanhouden. Onder meer de ramadan, waardoor moslims overdag niet mogen drinken, maakt de zaak alleen maar erger. 

De hittegolf is niet eens zo uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar in de getroffen regio in Pakistan. Maar doordat ze samenvalt met de ramadan, en de moslims overdag zelfs geen water mogen drinken, eist ze deze keer zo’n zware tol. Gisteren waren al ongeveer 700 mensen gestorven door de aanhoudende hitte, ondertussen is dat cijfer opgelopen tot meer dan 2.000.

En dat is dan alleen nog maar in en rond de hoofdstad Karachi. Over de toestand daarbuiten is weinig bekend, maar er wordt gevreesd voor nog eens duizenden doden.

Nog een week

“De ziekenhuizen hebben geen plaats meer voor alle lichamen”, aldus de zegsman van een lokale hulpverleningsorganisatie. Volgens hem kwamen er nog nooit eerder zoveel mensen om als gevolg van een hittegolf. Naar verwachting houdt de hitte aan tot het einde van de maand.

Autoriteiten hebben de noodtoestand afgekondigd en de Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft opgeroepen tot actie. Het Pakistaanse leger zal centra opzetten waar mensen die bevangen zijn door de hitte opgevangen kunnen worden.

Regen maken

De regering overweegt ook kunstmatige regen te maken om verlichting te brengen, met name boven het zwaar getroffen Karachi. Dat gebeurt bijvoorbeeld veel in China om de luchtvervuiling te verminderen. Daar worden chemicaliën op bepaalde wolken uitgestrooid die dan regenval bevorderen.

Heet weer is overigens niet eens ongebruikelijk in Pakistan tijdens de zomermaanden, maar de ramadan, de vasten van de moslims, gekoppeld aan langdurige stroomstoringen hebben de zaken verslechterd. De groeiende vraag naar elektriciteit voor airconditioning valt immers samen met de grotere behoefte aan stroom tijdens de ramadan. Premier Sharif had beloofd dat er niet bezuinigd zou worden op elektriciteit, maar sinds de start van de ramadan vorige week is het aantal stroomonderbrekingen toegenomen.

Meer
Lees meer...