Dodental door ontploffing van Mexicaanse pijpleiding loopt op tot 85: autoriteiten grepen 4 uur te laat in

Dodental door ontploffing van Mexicaanse pijpleiding loopt op tot 85: autoriteiten grepen 4 uur te laat in

In Mexico zijn minstens 85 mensen gestorven door een ontploffing bij een pijpleiding. Zeker 76 personen raakten gewond. Nu blijkt dat het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex de de klep naar de lekkende pijpleiding niet onmiddellijk afgesloten heeft, omdat er gedacht werd dat het lek niet zo ernstig was.

De regering van de Mexicaanse staat Hidalgo meldt dat de leiding met brandstof scheurde. Mensen probeerden containers met brandstof te vullen vlakbij het lek. Daardoor ontplofte de leiding. Dat meldt CNN. De beelden spreken boekdelen. We zien vlammen die meters hoog de lucht in schieten. Veel mensen liepen door de explosie brandwonden op.

Vier uur te laat ingegrepen

De Mexicaanse minister van Veiligheid Alfonso Durazo meldt dat Mexicaanse militairen het lek al hadden ontdekt voordat de ramp zich voordeed. Er werd pas vier uur later ingegrepen door het staatsoliebedrijf Pemex, maar toen was het kwaad al geschied.

De staatsoverheid van Hidalgo meldde dat er een scheur in de pijpleiding met brandstof zat. De leiding ontplofte terwijl mensen bij het lek probeerden containers met brandstof te vullen.

Benzinedieven

Het incident vond plaats bij het dorpje Tlahuelilpan in het midden van Mexico. Niet ver daarvandaan ligt een raffinaderij van staatsoliebedrijf Pemex. Volgens het concern ging het om een illegale tap. De jongste jaren is het aantal geweldsincidenten bij pijpleidingen aanzienlijk gestegen in Mexico. Bendes proberen illegaal benzine af te tappen om het op de zwarte markt te verkopen. Zoals nu blijkt, zijn daar ernstige risico’s aan verboden.

Brandstoftekort door regeringsmaatregelen

De regering van de socialistische president Andrés Manuel López Obrador heeft daarom een aantal leidingen en raffinaderijen gesloten en laat de brandstof in bewaakte tankwagens vervoeren. Die strategie zorgde echter voor een tekort bij meerdere tankstations.

De olie wordt nu vervoerd in zwaarbewaakte tankwagens, wat langzaam gaat. Bij pompstations staan lange rijen en in veel steden is het openbaar vervoer stilgelegd vanwege een gebrek aan brandstof.

Meer beelden van het incident:

Gesponsorde artikelen