Dodental zware aardbeving Mexico loopt op, hulpverlening gehinderd door orkaan Katia

Dodental zware aardbeving Mexico loopt op, hulpverlening gehinderd door orkaan Katia

Het dodental van de bijzonder zware aardbeving die Mexico gisteren trof, is nu snel aan het oplopen. er zijn al zeker 61 slachtoffers geteld. De hulpverlening gaat moeilijk bovendien alsgevolg van orkaan Katia in de Golf van Mexico, de derde orkaan na Irma en Jose die op dit moment actief is op de Atlantische oceaan. Het aardbevingsgebied wordt niet direct getroffen door de orkaan, maar de regen die Katia veroorzaakt, speelt de hulpverleners parten.

De beving had een kracht van 8,1 op de schaal van Richter en veroorzaakte een grote ravage. De meeste mensen zijn omgekomen in de plaats Juchitán die niet ver van de Stille Oceaan ligt. Daar stortten onder meer het gemeentehuis, een hotel, huizen, een bar en andere gebouwen in. Burgemeester Gloria Sanchez sprak over “het meest verschrikkelijke moment” in de geschiedenis van de plaats.

Het epicentrum van de beving lag bijna 100 kilometer voor de kust van Chiapas in de Golf van Tehuantepec. Een geluk bij een ongeluk was de grote diepte van het epicentrum, dat volgens het Amerikaanse instituut USGS bijna 70 kilometer onder de zeebodem lag. Dat maakte de beving, die een kracht had van 8,1, minder verwoestend.

50 miljoen

Duizenden inwoners van laaggelegen kustgebieden werden geëvacueerd, toen er na de beving een tsunami-waarschuwing werd uitgevaardigd.

Hoewel de golven zo’n 0,7 meter hoger waren dan normaal, bleef de gevreesde vloedgolf uit. In de deelstaat Tabasco, ten noorden van Chiapas, kwamen drie mensen om, onder wie twee kinderen.

In de 900 kilometer verderop gelegen hoofdstad Mexico-Stad, met ruim twintig miljoen inwoners één van de grootste steden ter wereld, veroorzaakte de aardbeving veel paniek, maar weinig schade.

Volgens de Mexicaanse president Enrique Peña Neto werd de aardbeving door zo’n 50 miljoen van de in totaal grofweg 120 miljoen Mexicanen gevoeld. Ook in Guatemala en El Salvador was de beving voelbaar. Voor zover bekend vielen in die landen geen dodelijke slachtoffers.

Gesponsorde artikelen