Dodentol van zware aardbeving in Marokko loopt snel op

Marokko werd vrijdagavond getroffen door een krachtige aardbeving. Een voorlopige officiële balans zaterdagochtend spreekt van meer dan 600 doden.

In het nieuws: Een aardbeving met een kracht van 6,8 trof Marokko en was ook voelbaar tot in Algerije, Spanje en Portugal. Het epicentrum lag zowat tachtig kilometer ten zuidwesten van Marrakesh. Dat leidde tot grote paniek in verscheidene steden, waarbij de bevolking in open lucht de nacht doorbracht.

Marrakesh in de nacht van 8 op 9 september – Getty Images

De tussenbalans: De dodentol loopt snel op. Terwijl zaterdagochtend nog sprake was 296 doden en 153 gewonden, moesten de autoriteiten enkele uren later al een dubbel zo hoge tussenbalans melden: 632 doden en 329 gewonden.

Meer details: Naast de zware menselijke tol wordt ook de schade aan gebouwen en historische monumenten opgemeten, onder meer aan de beroemde rode stadsmuur van Marrakech.

Het historische stadsdeel van Marrakesh – Getty Images

Reacties: De FOD Buitenlandse Zaken heeft een noodnummer geopend (+32 2 501 4000) voor de Belgen in Marokko. Dat zijn er volgens een eerste schatting circa 600, maar vermoedelijk zijn het er veel meer. Verscheidene wereldleiders betuigen hun steun aan Marokko.

Meer
Lees meer...