Doel 1 en 2 tien jaar langer open: kernenergie dooft (nog maar eens) niet uit

Doel 1 en 2 tien jaar langer open: kernenergie dooft (nog maar eens) niet uit
epa

Qua timing kon ons land nauwelijks een pijnlijker moment kiezen om de kerncentrales van Doel 1 en 2, die liefst 40 jaar oud zijn, nog eens 10 jaar open te houden. In Parijs winnen we de prijs van ‘Fossiel van de dag’, omdat er nog steeds geen klimaatakkoord is. Maar de echte prijs is voor het Franse Engie, dat al jaren heel veel geld verdient op de Belgische elektriciteitsmarkt. 

Al weken was minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) aan het onderhandelen met Engie en haar Belgische dochter Electrabel. Vraag was daarbij niet meer of de centrales langer mochten openblijven, dat had de regering eigenlijk al beslist. Veel belangrijker was: hoeveel geld moest Engie daarvoor ophoesten?

Daarover moet de regering nog duidelijkheid geven, maar zeker was dat ze met hun rug tegen de muur stonden. Want om de energievoorziening te garanderen had ons land die kerncentrales nodig: het afgelopen jaar zaten we een paar keer heel dicht tegen of zelfs over piekcapaciteit. Alleen buitenlandse stroom redde ons op dat moment.

De oudjes mogen verder draaien

Doel 1 en 2 zijn absolute oude krakers: 40 jaar oud ondertussen. Kerncentrales zijn daar eigenlijk nooit voor gebouwd, om zo lang open te blijven. Maar verschillende updates en vernieuwingen moeten volgens Electrabel en het Fanc, de nucleaire waakhond, de veiligheid garanderen.

In ruil voor het openblijven moest Electrabel en dus uiteindelijk Engie een nucleaire rente betalen: een belasting om die centrales te mogen openhouden. Die tikte serieus aan: tussen de 400 en 500 miljoen per jaar, wat iets zegt over hoeveel winst Engie jarenlang afroomde uit ons land. Deze keer weigerde het bedrijf om opnieuw zoveel te betalen, want dat langer openhouden van die centrales kost ook flink geld stelden ze.

“Energiebeleid voor jaren uitverkocht”

Symbolisch is het dossier een beetje pijnlijk: uitgerekend nu iedereen in Parijs bezig is te discussiëren over groene energie en het redden van het klimaat, houdt ons land stokoude kerncentrales open. Op de conferentie kreeg België overigens de prijs van ‘Fossiel van de dag’, omdat we nog steeds geen klimaatakkoord tussen de deelstaten hebben. Nucleaire energie heeft overigens in de discussie rond energiebronnen wel als voordeel dat het rechtstreeks geen CO2 uitstoot. Maar het radioactief afval is wel een gigantisch probleem, dat de industrie nooit heeft kunnen oplossen.

De oppositie is niet te spreken over de deal. Kristof Calvo, fractieleider van Groen: “Dit is een miljoenencadeau voor Electrabel en een nekslag voor alle investeerders in hernieuwbare energie. Wij gaan alle mogelijke middelen onderzoeken om deze beslissing ongedaan te maken. Nu ook de scheurtjesreactoren (Doel 3 en Tihange 2, red.) heropstarten, zadelt deze regering ons voor jaren verder op met een nucleair monopolie”, zegt Calvo. “Ik begrijp niet hoe een liberale eerste minister zoiets kan goedkeuren. Hier wordt het Belgisch energiebeleid voor jaren uitverkocht”. Ook de milieubewegingen Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace en WWF zijn woest.

thinkstock

Gesponsorde artikelen