Doel 4 deze morgen al opnieuw opgestart

Doel 4 deze morgen al opnieuw opgestart

Veel vroeger dan initieel aangekondigd is de kernreactor Doel 4 opnieuw opgestart. Dat gebeurde deze morgen om 9.30 uur. Normaal gezien zou dat pas deze avond gebeuren, maar volgens Nele Scheerlinck, de communicatiemanager van de kerncentrale, zal Doel 4 “in de loop van de namiddag weer op vol vermogen werken”.

Er was even paniek eergisteren, toen de reactor Doel 4 rond half 10 automatisch uitgeschakeld was. Nele Scheerlinck, de communicatieverantwoordelijke van de kerncentrale in Doel, bevestigde echter al snel dat het om een niet-nucleair defect ging en de veiligheid nooit in het gedrang is geweest. Het ging om een automatische standaardprocedure, zo meldde Scheerlinck gisteren. “Er is geen gevaar geweest voor de bevolking, de omgeving of de installaties.”

Heropstart

Door het uitvallen van reactor 4 lag ook de laatste van de vier reactoren in Doel plat. Een aantal uren werd er dus helemaal geen energie geproduceerd in de kerncentrale. Maar die productie wordt nu sneller dan verwacht weer opgestart. Aanvankelijk stond er maar deze avond een nieuwe opstart gepland, maar deze morgen doorliep Doel 4 al een eerste testprogramma.

Rond half tien werd de reactor opnieuw opgestart. “Doel 4 zal normaal gezien in de loop van de namiddag opnieuw op vol vermogen werken”, legt Scheerlinck uit.

Kernuitstap

Doel voorziet 15 procent van de totale productiecapaciteit in België. Doel 4 is op zijn beurt dan weer de grootste reactor in Doel, met meer dan een derde van het vermogen van de vier reactoren samen.

Dat de kerncentrale van Doel even volledig stillag, vormde echter geen problemen voor de energievoorziening. Toch waren oppositiepartijen zoals Groen er als de kippen bij. “Tegenwoordig denk ik soms dat ze bij Engie campagne voeren voor Groen”, tweette Groen-parlementslid Kristof Calvo gisteren. “Ik wil ze in elk geval bedanken. Nooit eerder was haalbaarheid kernuitstap zo duidelijk.”

Gesponsorde artikelen