Dolce & Gabbana moet show in China cancellen na racistische video’s en uitspraken

Dolce & Gabbana moet show in China cancellen na racistische video’s en uitspraken

Modehuis Dolce & Gabbana heeft een show in China moeten cancellen na verschillende racistische uitspraken. Het begon met een reeks filmpjes die volgens verschillende mensen niet door de beugel konden, maar de  extreem racistische reacties van Stefano Gabbana waren de druppel. 

Modelabel Dolce & Gabbana zit in een immense storm. Het merk wordt beschuldigd van racisme. Enerzijds in promotiefilmpjes voor hun modeshow in Shanghai, anderzijds voor de opmerkingen van Stefano Gabbana op Instagram.

Pizza met stokjes

Om hun modeshow in Shanghai in China te promoten, lanceerde Dolce & Gabbana verschillende filmpjes op Instagram. Daarin was een Chinees model te zien dat met stokjes verschillende Italiaanse specialiteiten probeerde op te eten.

Het model probeert zo pizza, een Siciliaanse cannolo en een bord spaghetti op te eten, gewapend met enkel haar stokjes. En, zoals je wel kan verwachten, slaagt ze daar niet in. Maar wat volgens het modelabel een grappige campagne was, werd al snel afgeschilderd als racistisch. Niet lang na de lancering van de video’s kwam er dan ook al een officiële open brief aan het adres van de marketingdienst van Dolce & Gabbana. In deze brief worden de video’s “extreem racistisch, vernederend en aanstootgevend” genoemd. Verder riep de brief op tot het verwijderen van de campagne en een officiële en publieke verontschuldiging van Dolce & Gabbana. Het verhaal had daar kunnen eindigen, maar dat gebeurde niet.

Bekijk hier een van de drie filmpjes:

“Eat dogs, bitch”

De filmpjes kregen het al snel hard te verduren op Instagram. Dus werden ook Domenico Dolce en Stefano Gabbana, de mannen achter het label, geviseerd. Vooral Stefano Gabbana had het daar duidelijk moeilijk mee.

Een Chinees meisje had op haar Instagram Story gepost hoe ze de campagne racistisch en vernederend vond. Waarop Stefano Gabbana himself begon aan een regen aan racistische reacties. In eerste instantie probeerde hij duidelijk te maken dat de filmpjes een eerbetoon waren aan de Chinese cultuur, maar al snel ging het er heel wat minder eervol aan toe. Zo stuurde Stefano dat Chinezen “de honden waar wij van houden, opeten” en dat Chinezen “onwetende, stinkende maffiosi” zijn.

Later volgden er andere screenshots van de reacties van het officiële Instagramprofiel van Dolce & Gabbana. Daarin werd ook in grove taal gesproken. Nadat iemand het merk ervan beschuldigde racistisch te zijn, haalde Dolce & Gabbana fel uit. Nadat er eerst “ni hao stupid bye” werd gestuurd, gaf het profiel de genadeslag met “Eat dogs, bitch“. Door al deze uitspraken ging de bal pas echt aan het rollen. Verschillende Chinese sterren gaven al aan dat ze niet aanwezig gingen zijn bij de show en modellenbureaus hielden hun modellen thuis. Daardoor werd de show uiteindelijk gecanceld.

Gehackt?

Dolce & Gabbana beweerde nadien dat hun account én dat van Stefano Gabbana gehackt waren. En dat het dus niet zij waren die de racistische opmerkingen plaatsten. Maar ook dat werd al snel in vraag gesteld.

In de reactie op diet_prada verwees het account van Dolce & Gabbana namelijk naar een incident van enkele maanden geleden, waarbij die ook al eens met elkaar in de clinch lagen. Een hacker die zo veel informatie opzoekt dat hij/zij daarover op de hoogte is, dat lijkt ons toch sterk.

In deze post op Instagram beweerde Dolce & Gabbana dat ze gehackt werden:

En ook Stefano Gabbana probeerde duidelijk te maken dat hij de racistische berichten niet stuurde:

Gesponsorde artikelen