Donald Trump doet het weer: advertentie verwijderd om nazi-symbool én waarschuwing voor valse ‘CNN’-video

Amerikaans president Donald Trump is volop campagne aan het voeren om voor een tweede keer verkozen te worden. Maar die campagne loopt niet altijd van een leien dakje. Zo werden verschillende van z’n berichten op sociale media de afgelopen week verwijderd, of kregen ze een label voor “gemanipuleerde media”.

Donald Trump heeft nogal een speciale relatie met sociale media. Da’s helemaal geen verrassing meer. Maar in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van eind dit jaar, gaat Trump ongeveer elke dag een stapje verder.

Nazi-symbool

Donald Trump Facebook Antifa
Screenshot Facebook Team Trump

Zo heeft Facebook een advertentie van z’n campagneteam verwijderd, omdat de Trump-administratie een nazi-symbool heeft gebruikt. Het symbool past niet in het beleid van Facebook, dat alleen de symbolen van haatdragende ideologieën toelaat, als die ook veroordeeld worden.

En dat was bij de advertentie van huidig Amerikaans president Donald Trump allerminst het geval. Volgens Facebook strookte de advertentie niet met haar “beleid tegen georganiseerde haat”. Concreet gaat het om een omgekeerde rode driehoek.

Antifa?

In nazi-Duitsland moesten communisten en politieke gevangenen dat symbool dragen in de concentratiekampen. Maar da’s niet wat de campagne van Donald Trump vertelde. Die kende het symbool toe aan Antifa, een extreem-linkse groepering die volgens de president verantwoordelijk is voor heel wat rellen tijdens Black Lives Matter-protesten.

Facebook verwijderde de advertentie, maar het campagneteam van Trump verdedigt zich. Volgens hen heeft Antifa zichzelf dat symbool toegekend. En volgens experts is dat ooit zo geweest. Ooit, want nu heeft de groepering al lang een ander symbool.

‘CNN’-video

Ook op Twitter heeft Donald Trump het de voorbije week bont gemaakt. Hij deelde een video van een zogenaamd nieuwsbericht van CNN. In het filmpje zijn twee kinderen te zien, die achter elkaar aan het lopen zijn. Onderaan de video verschijnt een soort kop, waar “doodsbange kleuter loopt weg van racistische baby” te lezen staat.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1273770669214490626

Daarna verschijnt ook nog de tekst “racistische baby waarschijnlijk Trump-stemmer”. Nog verder in het filmpje krijgen de volgers van Trump te zien wat écht gebeurd is. De twee kinderen (één blank kindje, en één zwart) lopen naar elkaar toe en geven elkaar een dikke knuffel.

Fake news

Donald Trump Twitter Label Gemanipuleerde Media
Screenshot Twitter @realDonaldTrump

De boodschap van de video komt helemaal op het einde. “Amerika is niet het probleem. Fake news is het probleem. Als je iets ziet, zeg het dan. Alleen jij kan voorkomen dat fake news verspreid wordt.” De boodschap is ironisch, want onder de video verscheen het label “gemanipuleerde media”.

Meer
Lees meer...