Donald Trump en Kim Jong-un zullen samenzitten in het neutrale Singapore

Donald Trump en Kim Jong-un zullen samenzitten in het neutrale Singapore

Amerikaans president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zullen met elkaar rond de tafel gaan zitten in Singapore. Dat gerucht ging al een tijdje de ronde maar werd nu door verschillende bronnen bevestigd. Het neutrale Singapore krijgt zo de voorkeur op een aantal andere locaties, waaronder ook de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Wanneer de meeting zal plaatsvinden, werd nog niet bevestigd.

Het hing al een tijdje in de lucht, maar Amerikaans president Donald Trump zal de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoeten in Singapore. Dat werd al enkele dagen geleden door de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo en het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap gemeld, maar nu hebben twee bronnen nauw betrokken bij de meeting dat ook bevestigd.

Kaitlan Collins, de Witte Huis-correspondente van CNN, maakte dat bekend in een tweet: “Er is aan medewerkers van de Trump-administratie gezegd verder te gaan met het plannen van de historische meeting tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore.”

Waarom Singapore?

Singapore werd al een tijdje getipt als waarschijnlijke locatie voor de meeting. Vooral langs de kant van de VS leek Singapore de perfecte, neutrale, optie, ver genoeg van Pyongyang. De stadstaat is ook een hechte bondgenoot van de VS.

Voor Kim Jong-un is het dan weer opvallend dat hij instemt met de locatie. Singapore is uiterst kapitalistisch en heeft een grote en rijke Chinese demografie. Al is het wel een van de amper 47 landen waar een Noord-Koreaanse ambassade is gevestigd.

Een andere optie, de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea, werd door Trump zelf al geschrapt als mogelijke locatie.

Wanneer de meeting zal plaatsvinden, is al beslist maar nog niet bekendgemaakt. “Ik kan je zeggen dat de datum en de locatie vaststaan, maar meer niet”, zei Sarah Huckabee Sanders, de perschef van het Witte Huis. “We verwachten dat te kunnen meedelen in de komende dag.” Waarschijnlijk zal de meeting plaatsvinden net voor of net na de G7-top, op 8 en 9 juni in Canada, waar Trump zijn opwachting zal maken.

Positief

Er wordt enorm veel verwacht van de meeting, die nu al historisch wordt genoemd. Het zal de eerste keer zijn dat de Amerikaanse president en de Noord-Koreaanse leider samenzitten. Donald Trump zag het begin maart zelfs enorm positief in toen hij zei dat Noord-Korea “vrede wou sluiten” en de meeting volgens hem “een geweldig succes” zou gaan worden. Al probeerde de Amerikaanse president ondertussen die positiviteit wal wat te temperen: “Er kunnen een hoop goede dingen gebeuren, maar ook een hoop slechte dingen. Al geloof ik wel dat beide kanten over een deal willen onderhandelen.”

Het nieuws van de locatie van de meeting brak gelijktijdig met de berichten dat drie Amerikaanse burgers die vastgehouden werden in Noord-Korea zouden zijn vrijgelaten. Die vrijlating volgde op een gesprek van Kim Jong-un met Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Mike Pompeo.

Gesponsorde artikelen