Left Right
scrollTop top

Donald Trump is genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede


Donald Trump
© EPA-EFE/JUSTIN LANE

Amerikaans president Donald Trump is voor de tweede keer genomineerd om de Nobelprijs voor de Vrede te winnen. Hij in aanmerking omdat Trump de vrede tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten probeert tot stand te brengen.

Christian Tybring-Gjedde, een Noorse politicus, raadde Trump aan als genomineerde voor de Nobelprijs in 2021. De eerste keer krijg hij een nominatie in 2018 omdat hij de Noord-Koreaanse nucleaire spanningen probeerde op te lossen.

Noorse politicus

“Vanwege zijn verdienste denk ik dat hij meer heeft gedaan om vrede tussen naties tot stand te brengen dan de meeste andere genomineerden voor de Nobelprijs voor de Vrede”, zegt Tybring-Gjedde. “Zoals verwacht wordt dat andere landen in het Midden-Oosten in de voetsporen van de Verenigde Arabische Emiraten zullen treden, zou deze overeenkomst een gamechanger kunnen zijn die het Midden-Oosten zal veranderen in een regio van samenwerking en welvaart.”

Ook twee jaar geleden schoof de Noorse politicus Trump naar voor. Dat deed hij na Trumps bijeenkomst in Singapore met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. “Ik ben geen grote aanhanger van Trump. De commissie zou naar de feiten moeten kijken en hem op de feiten moeten beoordelen, en niet op hoe hij zich soms gedraagt. De mensen die de afgelopen jaren de Nobelprijs voor de Vrede hebben ontvangen, hebben veel minder gedaan dan Donald Trump. Barack Obama deed bijvoorbeeld niets.”

Winnaars 2018

Toen Trump voor de eerste keer genomineerd werd, won hij niet. De Nobelprijs voor Vrede ging toen naar mensenrechtenactiviste Nadia Murad en gynaecoloog Denis Mukwege. Zij waren de winnaars omdat ze zich inzetten om seksueel geweld niet meer te gebruiken als oorlogswapen of om gewapende conflicten te beeïndigen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170