Donald Trump haalt fors uit op Twitter … naar de verkeerde Theresa May. Beschamend in het kwadraat!

Donald Trump haalt fors uit op Twitter … naar de verkeerde Theresa May. Beschamend in het kwadraat!

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter hevig uitgehaald naar Brits premier Theresa May. Dat doet hij nadat May kritiek heeft geuit omdat Trump tweets van de extreemrechtse, Britse politica Jayda Fransen gedeeld had. Maar het meest schrijnende van al … is dat Trump zich eerst tot de verkeerde Theresa May gericht had.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter vijandige taal gesproken aan het adres van de Britse premier Theresa May (Conservative Party): “Let niet zo op mij, beter leg je de focus op het radicale islamitische terrorisme dat plaatsvindt in Groot-Brittannië. Bij ons gaat alles prima hoor.”

Trump deelde gisteren drie video’s van Jayda Fransen, de vicevoorzitter van de extreemrechtse partij Britain First. Op de video’s zien we hoe moslimmannen een man van een appartementsgebouw gooien, een Mariabeeld vernielen en een jongen op krukken in elkaar slaan. De woordvoerder van May had gezegd dat het fout was voor een president om zoiets te doen. Omdat May hem bekritiseerde, vliegt Trump haar nu in de haren.

Blunder na blunder

Maar wat blijkt nu? Trump had zich tot de verkeerde Theresa May gericht. De twitterhandle ’@theresamay’ die hij oorspronkelijk gebruikte in zijn tweet is niet van de Britse premier. De Amerikaanse president corrigeerde dit foutje snel, maar de hele wereld heeft het intussen al gezien.

Eén van de filmpjes die Trump deelde had de titel “moslimmigrant slaat Nederlandse jongen op krukken in elkaar”. De Nederlandse ambassade in Washington had Trump eerder al laten weten dat de minderjarige verdachte uit het filmpje “in Nederland is geboren en getogen”.

De Britten zijn boos

Nu krijgt Trump de wind van voren in het Verenigd Koninkrijk. Zo beschuldigt de Londense burgemeester Sadiq Khan (Labour Party) Trump ervan een extremistische organisatie te promoten. Als het van Khan afhangt, is Trump niet langer welkom voor een staatsbezoek. Ook Brits minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd (Conservative Party) heeft laten weten dat Trump een fout begaan heeft. Wel zegt ze dat het belangrijk is dat de Britten en de Amerikanen een waardevolle relatie hebben.

Labourleider Jeremy Corbyn noemde Trumps acties „weerzinwekkend, gevaarlijk en een bedreiging voor ons land”.

Ook Brendan Cox, de weduwnaar van parlementslid Jo Cox die in 2016 werd omgebracht door een rechtsextremist, is furieus: “Er is elke dag een schietpartij in uw land, het aantal moorden in de VS is vele malen hoger dan in het VK, uw gezondheidszorg is een schande en u krijgt geen wet door het Congres. Ik zou daar maar eens op focussen.”

Britain First

Britain First is een afsplitsingspartij, die gegroeid in uit de British National Party (BNP), een andere extreemrechtse partij die rond de eeuwwisseling succes kende. In 2011 richtte ex-leden Britain First op als een vuist tegen migratie, tegen de islam, en vóór een traditioneel-christelijke samenleving. De beweging werd door de Britse kiescommissie geschrapt als politieke partij en kreeg aandacht met protesten en christelijke patrouilles door wijken waar veel migranten wonen.

Gesponsorde artikelen