Donald Trump is op Thanksgiving vooral dankbaar voor … zichzelf

Donald Trump is op Thanksgiving vooral dankbaar voor … zichzelf

Amerikaans president Donald Trump heeft gisteren naar aloude Thanksgiving-gewoonte een telefoontje gedaan naar Amerikaanse troepen die overzees gestationeerd zijn. Daarbij stelde hij dat hij vooral ‘thankful’ was voor … zichzelf: “Ik heb een enorm verschil gemaakt in dit land”, zei hij. Maar wat normaal een telefoontje is om het moraal wat op te krikken, werd al snel een zware politieke aangelegenheid.

Amerikaans president Donald Trump heeft gisteren een aantal van z’n overzees gestationeerde troepen toegesproken. Het is een jarenlange gewoonte, die vaak wordt gebruikt om die troepen een leuke feestdag toe te wensen, maar Trump maakte van het moment gebruik om een aantal zware politieke uitspraken te doen.

Thankful voor zichzelf

Op Thanksgiving moet je, naar aloude gewoonte, zeggen waarvoor je ‘thankful‘ bent. En dat zag Trump dan weer als een mogelijkheid om zichzelf een schouderklopje te geven. “[Ik ben het meest dankbaar] voor mijn grote familie en voor het grote verschil dat ik voor dit land heb gemaakt”, antwoordde de president. “Het land is zo veel sterker nu dan het was wanneer ik aan m’n ambt begon, dat je het amper kan geloven. We zijn zo veel sterker geworden, mensen geloven het zelfs niet.”

Maar wat normaal een telefoontje is om het moraal wat op te krikken, werd al snel een zware politieke aangelegenheid. In gesprek met een Amerikaanse generaal in Afghanistan vergeleek hij het gevecht tegen terreur met z’n inspanningen om illegale migranten tegen te houden. “Grote aantallen mensen komen samen aan onze grenzen, en ik moet het je niet eens vragen, ik weet wat je wil dat ik doe, je wil dat we zeker weten wie we binnenlaten. En we laten eigenlijk gewoon niemand binnen omdat we heel, heel voorzichtig willen zijn”, zei Trump. “Je hebt gelijk, jullie doen het daar, wij doen het hier.”

“Schandalig”

Daarna hakte Trump zwaar in op de Ninth Circuit Court of Appeals, dat eerder deze week nog een tijdelijk verbod oplegde aan de Trump-administratie om migranten die illegaal de VS willen binnenkomen en die op zoek zijn naar asiel tegen te houden.

“Het is schandalig”, stelde Trump, die ermee dreigde de hele Amerikaans-Mexicaanse grens af te sluiten: “Als we zien dat het een dermate hoog niveau bereikt waarop we de controle verliezen of waarbij onze mensen gewond raken, zullen we de toegang tot ons land voor een bepaalde periode gaan afsluiten, tot we alles weer onder controle kunnen krijgen. De hele grens!”

“Saoedi-Arabië is een belangrijke bondgenoot”

Ook de zaak Kashoggi kwam aan de beurt. Opnieuw ondermijnde de president de bevindingen van z’n eigen CIA-dienst, die stelde dat de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman verantwoordelijk was voor de moord op de Saoedische journalist. “Ze hebben niets geconcludeerd”, stelde Trump. “Ik weet ook niet of iemand hier kan concluderen dat de kroonprins het heeft gedaan. Ze hebben gezegd dat hij het zou kunnen gedaan hebben. Dat is een groot verschil.”

Trump wees opnieuw op Saoedi-Arabië als een “belangrijke bondgenoot” en verdedigde z’n beslissing om het land geen zware sancties op te leggen , “omdat dat tot een globale depressie zou leiden” en zou kunnen resulteren in het verlies van “honderdduizenden jobs”.

Gesponsorde artikelen