Donald Trump kondigt winnaars Fake News Awards aan … en ze zijn een beetje fake news

Donald Trump kondigt winnaars Fake News Awards aan … en ze zijn een beetje fake news

Donald Trump heeft na uitstel van een week dan toch de winnaars van zijn eigen Fake News Awards bekendgemaakt. Onder andere The New York Times, CNN en The Washington Post hebben meerdere awards gewonnen. Maar van de 11 toegekende awards werden er acht door die media zelf binnen het uur gecorrigeerd, twee leidden tot schorsingen van journalisten, twee waren geen nieuwsartikels maar tweets van individuen en eentje was een stelling van een schrijver in een opinieartikel.

Zo claimt Trump bijvoorbeeld dat de New York Times schreef dat de beurzen nooit meer zouden herstellen na de winst van Trump in de presidentsverkiezingen. Dat blijkt hij te hebben geplukt uit een opinie-artikel, waar letterlijk dit staat: “We are very probably looking at a global recession, with no end in sight. I suppose we could get lucky somehow. But on economics, as on everything else, a terrible thing has just happened.” Drie dagen later schreef dezelfde auteur overigens dat “It’s at least possible that bigger budget deficits will, if anything, strengthen the economy briefly”.

Onder de lijst van Trumps awards op de website staat een opsomming met zaken die Trump heeft bereikt als president. Daar staan onder andere het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël en de groei van de economie op.

Goed nieuws

Na de tweet over de “Fake News Awards” plaatste de president ook nog een bericht over positieve media. “Ondanks veel corrupte en oneerlijke media, zijn er ook veel verslaggevers die ik respecteer. Ook is er veel goed nieuws voor het Amerikaanse volk om trots op te zijn.”

Stalin

Gisteren lieten meerdere senatoren weten dat de houding van Trump tegenover de media onacceptabel is. Republikeinse senator Jeff Flake vergeleek het zelfs met Jozef Stalin, de voormalig leider van de Sovjet-Unie.

“Stalin gebruikte de term ‘vijand van het volk’ voor alle mensen die hij uit de weg wilde ruimen, Trump gebruikt het voor onze media”, zei Flake.

John McCain liet in een opiniestuk in The Washington Post weten dat dictators een voorbeeld nemen aan Trump. “Hij blijft de integriteit van onze journalisten en nieuwsmedia aanvallen. Onderdrukkende regimes nemen dit gedrag over.”

Gesponsorde artikelen