Donderdag krijgen we de beruchte ‘Bomcycloon’ over ons: waar mogen we ons concreet aan verwachten?

Donderdag krijgen we de beruchte ‘Bomcycloon’ over ons: waar mogen we ons concreet aan verwachten?

Donderdag trekt een stormdepressie over de Noordzee, de beruchte bomcycloon. Is die term niet een beetje overdreven? Waar mogen we ons concreet aan verwachten? Gaat het ook sneeuwen? En krijgen we in 2018 nog écht winterweer?

“We zijn al sinds vorige week zaterdag met de weermodellen aan het bekijken voor wat de situatie voor deze donderdag zal zijn”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux aan newsmonkey. “De stormdepressie zit dus al geruime tijd in de weerkaarten en we zijn zo goed als zeker dat die wel degelijk de Benelux zal aandoen. Wij, van NoodweerBenelux, zouden die zogenaamde ‘bomcycloon’ eerder classificeren als een stormdepressie met de nodige gevaren, wat eigen is aan een stormdepressie. Maar om van een bomcycloon te spreken, dat gaat voor ons iets te ver. We spreken ook wel van een westerstorm.”

Windsnelheden tot 90 kilometer per uur

“De focus van de storm ligt trouwens op Nederland. Als je de recente berichtgeving leest, zou je misschien de indruk krijgen dat die storm op ons land gefocust zal zijn, wat dus niet het geval is. Het Amerikaans en het Europees weermodel berekenen het sterkste windveld tussen donderdagochtend en 15 uur over de Noordzee en de Noordwestkust van Nederland.”

“In België verwachten we donderdag tussen 6 uur ’s morgens en 3 uur in de namiddag windsnelheden van 70 tot 90 kilometer per uur in het binnenland. In de kust gaan we eerder richting 100 à 110 kilometer per uur. In de namiddag verwachten we alweer een sneller afname van de wind. Als er onweer op de storingen zal zitten, hebben we wel kans op hevige windstoten.”

Nederland hardst getroffen

“Daarbij worden in Nederland windsnelheden van 120 kilometer per uur verwacht met zelfs uitschieters van 140 à 150 kilometer per uur”, laat Roose weten. “Maar die meest hevige windsnelheden worden enkel gehaald wanneer er ook buien aan te pas komen. In het binnenland verwacht ik voor Nederland snelheden van 100 à 120 kilometer per uur met uitschieters van 130 kilometer per uur.”

Geen Amerikaanse toestanden

Mogen we Amerikaanse toestanden met de beruchte bomcycloon dan definitief uitsluiten?

“Ja”, zegt Roose. “Dat verwachten we zeker niet voor België. Wat we begin december (2017, red.) in West-Vlaanderen gezien hebben, gaan we zeker niet halen op donderdag. Zo krijgen we een depressie pal over de Benelux, waardoor we zelfs tijdelijk in de warme, relatief zachte lucht terechtkomen. Enkel het uiterste Noordoosten van Nederland maakt kans op winterse neerslag.”

Krijgen we nog échte, koude winter?

“In de maand december moet daarvoor de basis gelegd worden voor een koud brongebied in Rusland”, zegt Roose. “Dat is totaal afwezig geweest in 2017. Wat zien we nu: de laatste week koelt Rusland fors af. Je zou kunnen spreken van een inhaalbeweging, maar het is niet zo dat we op dit moment een winterprik voelen. Het zijn altijd ‘pogingen tot’, maar eenmaal we dan dichter bij de termijn komen, verdwijnen die ‘pogingen’ en krijgen we te maken met stormweer, zoals we donderdag verwachten.

Gesponsorde artikelen